W skupie rosną ceny żywca rzeźnego
Według najnowszych danych GUS, w maju - w porównaniu z kwietniem - wzrosły ceny żywca rzeźnego wszystkich najważniejszych gatunków mięsa. Najbardziej w górę poszły stawki trzody chlewnej.
Za kilogram żywca wieprzowego płacono przeciętnie 4,5 zł, czyli o 9,6 proc. więcej niż w kwietniu. Żywiec drobiowy podrożał o 2,9 proc. do 3,72 zł/kg, a wołowy (bez cieląt) o 2,7 proc. do 6,09 zł/kg - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Produkcja mięsa na świecie idzie w górę
Od początku roku (w porównaniu z grudniem 2015 r.) żywiec wieprzowy w skupie podrożał o 16,3 proc., podczas gdy pozostałe rodzaje... potaniały - żywiec drobiowy o 3,6 proc., a wołowy o 1,1 proc.
Eksperci zauważają, że - co ciekawe - wzrost cen żywca wieprzowego w skupie nie przekłada się na razie na wzrost cen detalicznych surowego mięsa. Według danych GUS, w maju za surową wieprzowinę klienci musieli zapłacić tyle samo co w grudniu 2015 r.
Najbardziej natomiast w górę poszły ceny surowego mięsa drobiowego - o 3,8 proc. Ceny wołowiny były natomiast zaledwie o 0,1 proc. wyższe niż w grudniu ub.r., a wędlin i pozostałych przetworów mięsnych spadły o 0,6 proc.