Sektor hodowlany obrósł w mity. Trzeba je obalić
Paradoksy strategii "Od pola do stołu", które utrudniają zieloną transformację Wspólnoty. To temat zaprezentowanego dzisiaj (25 marca) w siedmiu europejskich państwach filmu.
Europejski sektor hodowli zwierząt przedstawił film pt. 9 paradoksów strategii Od pola do stołu. Jest to apel organizacji branżowych o aktywny udział w pracach nad kształtem strategii, tak aby była ona skuteczna i dostosowana do współczesnych realiów.
Seria filmów została stworzona z inicjatywy Carni Sostenibili i European Livestock Voice. Została ona uruchomiona jednocześnie w siedmiu krajach tj. Belgii, Włoszech, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Portugalii i Polsce.
Organizacje prozwierzęce nie chcą dialogu
Filmy mają uświadamiać, że mimo dobrych intencji strategia "Od pola do stołu" nie odpowiada na aktualną sytuację i wyzwania sektora hodowli zwierząt.
Filmy te jednocześnie sugerują, że cały łańcuch produkcyjny powinien być zaangażowany w trwający proces zielonej transformacji.
- Strategia "Od pola do stołu", leżąca u podstaw Europejskiego Zielonego Ładu, może być okazją do poprawy wyników osiąganych przez europejskie rolnictwo. Żeby tak się stało, musimy postawić na badania, innowacje i technologie. Kluczowe jest również zapewnienie odpowiedniej produkcji, reagującej na rosnące zapotrzebowanie na żywność, przy jednoczesnym zmniejszeniu wykorzystanych zasobów - mówi Giuseppe Pulina, prezes Carni Sostenibili.
Jego zdaniem osoby pracujące w sektorze hodowli zwierząt mają obowiązek pomóc politykom, tak aby nie zmarnowali oni okazji do prawidłowego ukształtowania systemu rolno-spożywczego na kolejne 10 lat.
Nie ma zgody na odcięcie sektora mięsa z finansowania
Hodowla zwierząt była i nadal jest obwiniana za wiele zła. Jak podkreśla Brithe Steenberg, sekretarz generalna organizacji AVEC, w imieniu European Livestock Voice, sektor w ostatnich latach podjął wiele działań na drodze zrównoważonego rozwoju.
- Filmy, które udostępniamy dzisiaj, odzwierciedlają rzeczywistość hodowli zwierząt i mają na celu obalenie błędnych przekonań, z których wiele miało niestety wpływ na kształt strategii "Od pola do stołu". Nasz głos musi być słyszalny, ponieważ chcemy być częścią procesu, który zadecyduje o przyszłości. Chcemy dzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem w ramach aktualnie trwającej dyskusji dotyczącej strategii – mówi Brithe Steenberg.
Zidentyfikowane paradoksy odzwierciedlają błędne przekonania i uprzedzenia narosłe wokół sektora zwierząt hodowlanych w zakresie środowiska, zdrowia oraz gospodarki. Ujawniają one nieścisłości w rozumieniu:
- wartości odżywczej mięsa,
- spójności użytkowania gruntów pod działalność związaną z hodowlą zwierząt,
- zrównoważenia środowiskowego europejskiego łańcucha hodowlanego,
- ekonomicznego wpływu sektora,
- ochrony dobrostanu zwierząt,
- różnic w zakresie stosowania nawozów chemicznych i naturalnych,
- bezpieczeństwa pracy i zatrudnienia na obszarach wiejskich,
- gastronomicznego i kulturowego dziedzictwa produktów pochodzenia zwierzęcego,
- bezpieczeństwa i dostępności naszych produktów spożywczych.
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów|Sygnały kur nieśnych|Sygnały indyków|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)