Produkcja sztucznego białka wykorzystuje genetycznie zmodyfikowane mikroorganizmy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-04-2024,10:35 Aktualizacja: 10-04-2024,10:16
A A A

W sektorze alternatywnych białek w ciągu ostatnich dziesięciu lat w zainwestowano kapitał w wysokości ok. 14,2 mld dolarów. 79% zebrano od początku roku 2020 r., a konkretnie od wybuchu pandemii Covid-19.

Warsztaty dotyczące fermentacji precyzyjnej odbyły się w ramach inicjatywy Copa-Cogeca. Wziął w nich udział Adam Drosio, ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Fermentacja precyzyjna to marketingowa nazwa procesów łączących procesy fermentacji z wykorzystaniem genetycznie zmodyfikowanych mikroorganizmów.

mięso, wołowina, mleko, wieprzowina, drób, wegetarianie, weganie, bydło mięsne, trzoda chlewna, drób, bydło mleczne

Agresywna krucjata przeciw mięsożercom

Konsumenci jedzący mięso są pod nieustannym atakiem wegan i wegetarian, którzy próbują udowodnić, że wkrótce zostanie ono zmarginalizowane. Tymczasem spożycie mięsa, zgodnie z prognozami, będzie rosło. – Około 30-40...

Proces ten ma na celu uzyskanie w środowisku laboratoryjnym białka bez wykorzystania zwierząt gospodarskich.

Wytwarzane w ten sposób są sztuczne produkty przypominające mleko, sery, twarogi, ale także np. lody.

Póki co wytwarzane są one w niewielkiej ilości, co oznacza bardzo wysokie ceny. Ale trwają przygotowania do produkcji na większą skalę.

Podczas spotkania ekspertów Copa-Cogeca dyskutowano nad kwestią nazewnictwa takich produktów, którym próbuje się nadawać nazwy tradycyjnych produktów odzwierzęcych takich mleko czy ser.

– Dlaczego producenci całkowicie nowych produktów, które w żaden sposób nie są związane z hodowlą zwierząt, przypisują sobie takie tradycyjne nazwy? To niedopuszczalne wprowadzanie konsumentów w błąd – mówił na spotkaniu Adam Drosio dodając:

– To także bardzo niebezpieczna strategia marketingowa, która może pogorszyć pozycję rynkową hodowców oraz producentów tradycyjnych produktów mleczarskich.

Dariusz Goszczyński, mięso czerwone, wino, Komisja Europejska, promocja żywności, żywność, mięso, rośliny białkowe

Zakaz promocji czerwonego mięsa nie wchodzi w grę

- Programy promocyjne mają służyć podnoszeniu konkurencyjności unijnych artykułów rolno-spożywczych i konkurencyjności całego rolnictwa UE. Dlatego nie może być mowy o zakazie promocji czerwonego mięsa czy wina - mówi Dariusz...

Wartości odżywcze i ślad węglowy

Podczas spotkania poddano także wątpliwość wartości odżywcze produktów pochodzących z fermentacji precyzyjnej. Zwłaszcza w porównaniu z tradycyjnymi produktami odzwierzęcymi.

– Takie produkty są bardzo ubogie w ważne dla zdrowia składniki pokarmowe. Należy pamiętać, że nawet jeżeli te produkty będą suplementowane to i tak nigdy nie zastąpią pełnowartościowej żywności odzwierzęcej – tłumaczył Drosio.

Dodatkową kwestią jest wysoki ślad węglowy i negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne produktów wytwarzanych w laboratoriach.

W fermentacji precyzyjnej wykorzystuje się bowiem genetycznie zmodyfikowane mikroorganizmy, a to może spowodować zmiany w mikrobiomie środowiska naturalnego przez zdominowanie naturalnie występujących mikroorganizmów.

– Grozi to degradacją bioróżnorodności naturalnie występujących mikroorganizmów. Kwestie te nie są jeszcze zweryfikowane i wymagają precyzyjnych wieloletnich badań – podsumował A. Drosio.

W ciągu ostatnich dziesięciu lat w sektorze alternatywnych białek zainwestowano kapitał w wysokości ok. 14,2 mld dolarów, z czego 79% zebrano od początku roku 2020 r., a konkretnie od wybuchu pandemii Covid-19.

W 2021 r. inwestycje w fermentację precyzyjną ogółem wyniosły ponad 750 mln dolarów, a do roku 2030 r. mają osiągnąć poziom kilkudziesięciu miliardów dolarów.


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA