#HodowcyRazem wzywają do obrony europejskich rolników
Polscy hodowcy są przeciwni planowanym ograniczeniom w reklamie mięsa. Wzywają oni Janusza Wojciechowskiego, Komisarza ds. Rolnictwa, do zdecydowanej obrony europejskich rolników.
#Hodowcyrazem, wspólna inicjatywa największych organizacji zrzeszających polskich hodowców, jest zaniepokojona próbą zakazu reklamy mięsa czerwonego.
Brak promocji mięsa uderzy w rolników
Pomysł, który uderzy w setki tysięcy hodowców
Jeśli będą one skuteczne uderzą w setki tysięcy hodowców oraz we wszystkich konsumentów, pozbawiając ich dostępu do szerszej informacji i ograniczając samodzielne wybory zakupowe.
Planowane zmiany mogłyby objąć wszystkich, bez względu na skalę ich wysiłków włożonych w dobrostan zwierząt, rozwiązania środowiskowe czy jakość produktów, a także wbrew strategii "Od pola do stołu", która zakłada wsparcie dla zrównoważonej produkcji mięsa.
- Jeśli toczona dyskusja ma służyć do przekonywania obywateli Unii do zmiany, wbrew opinii naukowców, składu ich diety na całkowicie bezmięsną to wyrażamy zdecydowany sprzeciw, aby takie pomysły były realizowane ze środków Wspólnej Polityki Rolnej. Te środki są przeznaczone na realizację innych celów tzn. na poprawę konkurencyjności europejskich rolników - twierdzą wspólnie przedstawiciele organizacji zrzeszających polskich hodowców.
Mięso porównują do używek
Wzrosły światowe ceny wieprzowiny i drobiu
Hodowcy alarmują, że inicjatorzy tych działań posługują się nieprawdziwymi danymi i argumentami zdrowotnymi, ekologicznymi oraz związanymi z dobrostanem zwierząt.
W pierwszym przypadku inicjatorzy zakazu próbują porównać kroki podejmowane wobec czerwonego mięsa z tymi, jakie wcześniej podjęto wobec alkoholu i wyrobów tytoniowych.
Hodowcy podkreślają, że mięso nie jest używką i nie prowadzi do nałogów. Stanowi niezbędny składnik diety człowieka, jest źródłem białka i aminokwasów oraz substancji takich, jak witamina B 12 występująca praktycznie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz żelaza w formie hemowej, lepiej przyswajalnej przez organizm ludzki niż w formie niehemowej, występującej w roślinach.
Woda z produkcji zwierzęcej wraca do gleby
Hodowcy są również oskarżani o olbrzymie zużycie wody, zanieczyszczanie środowiska odchodami zwierząt czy emisję dwutlenku węgla i metanu.
Mięso czerwone wyłączone z polityki promocji żywności?
"Naukowcy jednak twierdzą że termin "zużycie wody" w hodowli zwierząt nie istnieje. Cała woda "zużyta" do produkcji mięsa wraca do środowiska. Nawóz zwierzęcy jest naturalnym i stosowanym od tysięcy lat sposobem nawożenia pól, bardziej przyjaznym środowisku niż nawozy syntetyczne. Nowoczesne gospodarstwa stosują systemy ograniczające emisję gazów cieplarnianych, również w Polsce pracują fermy, które przetwarzają powstały metan w energię" czytamy w komunikacie inicjatywy #Hodowcyrazem.
Hodowcy dbają o dobrostan
Pojedyncze przykłady niewłaściwego traktowania zwierząt są przez środowiska oponujące za zakazem reklamy mięsa traktowane jako norma. Jest to spore nadużycie.
Dobrostan zwierząt jest dla hodowców związany z przychodem. Zwierzęta chore, zestresowane, utrzymywane w niewłaściwych warunkach nie rosną, a ich leczenie czy ubój rodzi dodatkowe koszty.
Hodowcy zwiększają komfort zwierząt, stosują systemy klimatyzacyjne w budynkach inwentarskich, odpowiednio zbilansowaną dla ich potrzeb paszę, zapewniają odpowiednią liczebność stad oraz szkolą siebie i pracowników.
Wspólne stanowisko zostało wypracowane przez 7 organizacji branżowych. Znajdziesz je TUTAJ
Pod wspólnym stanowiskiem podpisali się:
- Ignacy Zaremba - Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS"
- Mariusz Olejnik - Prezes Zarządu Federacji Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych
- Aleksander Dargiewicz - Prezes Krajowego Związku Pracodawców–Producentów Trzody Chlewnej
- Piotr Kulikowski - Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
- Jerzy Wierzbicki - Prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
- Jacek Zarzecki - Prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
- Leszek Hądzlik - Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Więcej informacji na temat inicjatywy #Hodowcyrazem znajdziesz TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów|Sygnały kur nieśnych|Sygnały indyków|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)