Ceny mięsa na świecie wzrosły średnio o 2,3%. Trend ten dotyczył wieprzowiny i drobiu. Notowania wołowiny utrzymały się bez zmian, a mięsa owczego spadły.
Światowe ceny mięsa w marcu wzrosły o 2,3%. Trend ten dotyczy wieprzowiny i drobiu.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w marcu odnotowano wzrost cen wieprzowiny i drobiu. Mięso wołowe utrzymało stabilną cenę, a mięso owiec potaniało.
Jak poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) wzrost cen mięsa drobiowego i wieprzowego spowodował, że indeks cen mięsa FAO podskoczył w marcu o 2,3% w skali miesiąca.
Jest to efekt wzrostu import z Chin i zwiększenia sprzedaży wewnętrznej w Europie przed świętami wielkanocnymi, podaje portal euromeatnews.com.
Komisja Europejska prowadzi ocenę skutków polityki promocyjnej żywności, tak by mogła lepiej przyczynić się do realizacji strategii zrównoważonego rozwoju "od pola do stołu". Z promocji może być wyłączone mięso czerwone -...
W marcu surowce spożywcze na świecie podrożały, co oznacza ich dziesiąty z rzędu wzrost miesięczny.
Największe podwyżki dotyczyły olejów roślinnych i produktów mleczarskich. Wskaźnik cen żywności FAO wynosił średnio 118,5 punktu i był o 2,1% wyższy niż w lutym. Jednocześnie osiągnął on najwyższy poziom od czerwca 2014 r.
Notowania oleju roślinnego w ciągu miesiąca zwiększyły się o 8%. Największy wzrost odnotowały ceny oleju sojowego, co było spowodowane silnym popytem ze strony sektora biodiesla.
Od lutego 2021 r. indeks cen produktów mleczarskich wzrósł o 3,9%. Ceny masła wzrosły z powodu nieco ograniczonych dostaw w Europie związanych ze zwiększonym popytem w oczekiwaniu na ożywienie sektora gastronomicznego.
Ceny mleka w proszku także wzrosły, a zbóż spadły o 1,8%. Jednak nadal jest on o 26,5% wyższy niż w marcu 2020 r.
Największe obniżki dotyczyły cen pszenicy i sorgo. Spadki dotyczą też ceny kukurydzy i ryżu.