Chcą cofnąć europejskie rolnictwo o 40 lat?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-07-2020,14:00 Aktualizacja: 18-07-2020,14:23
A A A

Komisja Europejska przedstawiła w maju strategie "Od pola do stołu" oraz na rzecz "Różnorodności biologicznej", które leżą u podstaw Europejskiego Zielonego Ładu. Wiele rozwiązań budzi niepokój wśród rolników.

- Myślę, że od tego tematu nie uciekniemy. Ważne jednak, aby przekazać społeczeństwu konsekwencje Europejskiego Zielonego Ładu oraz leżących u jego podstaw strategii - mówił Mariusz Olejnik, Prezes Zarządu Federacji Związków Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli Rolnych podczas debaty internetowej poświęconej sytuacji w branży produkcji mleka, wołowiny oraz wieprzowiny.

Debata rolna odbyła się 24 czerwca i została zorganizowana przez redakcję "Hoduj z Głową Bydło", "Hoduj z Głową Świnie", portal Agropolska.pl oraz Federację Związków Pracodawców- Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.

  • Strategie leżące u podstaw Europejskiego Zielonego Ładu budzą duże wątpliwości rolników
  • Wydzielenie 25% gruntów pod uprawę ekologiczną jest zagrożeniem dla wielu gospodarstw
  • Hodowcy trzody chlewnej szczególnie mocno obawiają się nowych przepisów
  • Efektywność gospodarstw ekologicznych jest dużo niższa niż konwencjonalnych
  • Koszty Europejskiego Zielonego Ładu poniosą głównie konsumenci

cena wołowiny, żywiec wołowy, bydło rzeźne, skup bydła,

Sprawdź jak kształtują się ceny bydła i wołowiny

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że na przełomie czerwca i lipca odnotowano kolejne spadki cen żywca i mięsa wołowego. Bydło potaniało w ciągu tygodnia o 3 grosze, a w przypadku wołowiny cena spadła o 1%....

Hodowcy zwierząt przeciwni nowym przepisom

Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka uważa, że przepisy zaproponowane przez KE są nieco oderwane od rzeczywistości.

- Branża produkcji mleka jest bardzo kosztotwórcza. Jeżeli ktoś zainwestował, kupił ziemię i zostanie zmuszony do wydzielenia 25 proc. na produkcję ekologiczną to powstaje pytanie, po co on nabył te grunty? W ten sposób podcinamy gałąź, na której sami siedzimy - zauważył Leszek Hądzlik.

Jacek Jagiełłowicz, wiceprezes zarządu Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, przedstawił zagrożenia, jakie nowe przepisy niosą dla hodowców trzody chlewnej.

- Mamy obowiązek zagospodarowania 70 proc. gnojowicy na własnych gruntach. Jeśli dojdzie do tego, że będziemy musieli wyłączyć 10 proc. z produkcji, to przy obecnym praktycznie zamrożonym obrocie ziemią, wszyscy najwięksi producenci będą zmuszeni do zmniejszenia nawet o 30 proc. skali swojej działalności - mówił Jagiełłowicz.

eksport, import, artykuły mleczarskie, mleko, masło, mleczarnia, produkcja mleka, KWOR, PFHBiPM, bydło mleczne, sery

Spadek eksportu polskich artykułów mleczarskich

Branża mleczarska w Polsce w okresie od stycznia do kwietnia tego roku uzyskała niższe przychody z eksportu produktów mleczarskich. W ciągu pierwszych 4 miesięcy spadła również wartość importu. Produkty mleczarskie z Polski trafiają...

Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zgodził się z tym, że Europejski Zielony Ład nie do końca wydaje się dobrym kierunkiem.

- Obawiam się, że jest to próba cofnięcia europejskiego rolnictwa o 40 lat. Sam od 2005 roku prowadzę gospodarstwo ekologiczne zajmujące się produkcją zbóż i wiem, że jej efektywność jest dużo niższa niż konwencjonalnych - mówił Zarzecki.

Najwięcej zapłacą konsumenci

Uczestnicy debaty podkreślali, że to konsumenci powinni się wypowiedzieć, czy będą chcieli płacić więcej za żywność ekologiczną.

- Na pewno trzeba jasno powiedzieć ile to będzie ich kosztowało, bo to właśnie konsumenci, czyli my wszyscy, poniesiemy koszty. Z drugiej strony według mnie oni to już widzą i weryfikują. Udział gospodarstw ekologicznych w rynku nie jest imponujący, a wiele sklepów nie potrafi się utrzymać ze sprzedaży tylko tego typu produktów - mówił Jacek Jagiełłowicz.

- Moim zdaniem konieczna jest debata branży rolniczej, szczególnie zajmującej się produkcją zwierzęcą, ale także roślinną, z konsumentami - dodał Mariusz Olejnik.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA