Inne
RSS-
15-03-2020,12:40
Co z produkcją zwierzęcą w sytuacji kwarantanny pracowników?
Hodowcy zwierząt oraz pracownicy ferm i gospodarstw powinni mieć możliwość opieki nad zwierzętami nawet w okresie kwarantanny. Aby było to możliwe należy wprowadzić pewne procedury. -
13-03-2020,13:50
Hodowcy i przemysł mięsny są przygotowani na koronawirusa?
Producenci mięsa oraz rolnicy mieli do czynienia z kryzysem wirusów na długo przed wybuchem paniki związanej z COVID-19. ASF jak i nowe ogniska ptasiej grypy wymusiły w gospodarstwach dodatkowe środki ostrożności oraz higieny, -
12-03-2020,9:30
Koronawirus zagraża dobrostanowi zwierząt
Zwierzęta hodowlane mogą pozostać bez opieki, jeśli obsługa stada bądź jego właściciele zostaną objęci 2 tygodniową kwarantanną w związku z groźbą zakażenia koronawirusem. -
11-03-2020,15:30
Koronawirus nie przenosi się wraz z żywnością
Koronawirus, jak informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), nie przenosi się przez żywność. Wskazują na to dotychczasowe doświadczenia. -
11-03-2020,9:25
Hodowcy stracili miliony przez ASF. Teraz może im zaszkodzić koronawirus
Ceny wieprzowiny między grudniem 2018 a grudniem 2019 roku wzrosły w naszym kraju o 23,5 proc., podczas gdy stawki żywności ogółem tylko o 7,5 proc. Drożeje także surowiec - żywiec i tusze. -
10-03-2020,10:40
Rząd nie spieszy się z ustawą "odorową"
Adam Guibourgé-Czetwertyński, wiceminister klimatu przyznaje, że ze względu na procedurę legislacyjną nie ma możliwości wskazania konkretnego terminu zakończenia prac nad projektem ustawy "odorowej".