Inne
RSS-
12-04-2018,15:05
Fermy można zastąpić gospodarstwami rodzinnymi?
Wielkoprzemysłowe fermy hodowlane można zdaniem polityków zastąpić profesjonalnie działającymi gospodarstwami rodzinnymi oraz spółdzielniami. To wnioski po debacie zorganizowanej przez polityków Kukiz 15. -
10-04-2018,9:30
Czy zbyt duże spożycie mięsa szkodzi zdrowiu ludzi?
Spożycie i produkcja mięsa do 2050 r. powinny być ograniczone o 50 procent. Zdaniem Greenpeace jest to jedyny sposób na to, aby produkcja mięsa odbywała się w sposób odpowiedzialny. -
01-04-2018,19:10
Rolnicy nabijani w półtusze? Potrzebne są niezależne oceny mięsa
Polska jest obecnie jednym z niewielu państw Unii Europejskiej, w którym o wycenie sprzedawanych zwierząt jednostronnie decyduje kupujący, a osoby dokonujące klasyfikacji są pracownikami ubojni - wskazuje KRIR. -
31-03-2018,11:00
Bydła nie trzeba będzie spisywać
Procedowanie nowelizacji ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt przeciąga się w czasie i obecnie jest w fazie tzw. opiniowania. Niemniej po wejściu w życie tego dokumentu rolników czekają istotne zmiany. -
29-03-2018,10:30
Śruta sojowa tańsza, rzepakowa nieco droższa
Tona śruty sojowej na parkiecie w Chicago kosztuje 372 dolary, a w Polsce niecałe 1600 złotych. W przypadku coraz popularniejszej śruty sojowej nonGMO ceny są od 150 do 250 złotych wyższe. -
27-03-2018,12:40
Słaby skup jagniąt do Włoch. Hodowcy winią obrońców praw zwierząt
Jagnięcina podhalańska od 2012 r. jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel.