Zmiana sposobu walki z pasożytami ptaków wykluczy skażenie jaj?
Najbezpieczniejszym sposobem uniknięcia skażenia jaj szkodliwymi dla zdrowia substancjami jest zmiana sposobu walki z pasożytami ptaków, uwzględniająca odejście od stosowania agresywnej chemii - ocenia dr Ryszard Sebesta, biolog wyspecjalizowany m.in. w akarologii, czyli badaniu roztoczy.
Alternatywną do chemicznej metody walki z ptaszyńcem, czyli krwiopijnym roztoczem będącym pasożytem drobiu, opracowano w Polsce, w laboratoriach działającej w Jaworznie (woj. śląskie) firmy ICB Pharma. Metoda ta jest obecnie stosowana m.in. w Anglii, Francji, Słowenii, Bośni i Hercegowinie i Korei Południowej.
Przekroczone normy fipronilu w polskich jajach. Trwa kontrola ferm
Wcześniej, w lipcu i sierpniu skażone jaja trafiły do wielu europejskich krajów oraz Hongkongu. Środek stosowała belgijska firma na fermie drobiu w Holandii już w czerwcu, kiedy stosowane wcześniej preparaty do walki z ptaszyńcem zawiodły. W efekcie ze sklepów w Europie wycofano miliony jaj lub nie dopuszczono ich do sprzedaży.
Polscy specjaliści ostrzegają, że substancje takie jak fipronil nie są możliwe do zidentyfikowania samodzielnie przez konsumentów oraz podają sposób, w jaki można uniknąć podobnych skażeń w przyszłości.
Skażone fipronilem jaja dotarły już do 40 krajów
Opracowana w laboratoriach w Jaworznie innowacyjna metoda walki z ptaszyńcem, którego próbowano zwalczyć w Holandii niedozwolonym fipronilem, polega na fizycznym unieruchomieniu pasożytów w ich naturalnym środowisku za pomocą trójwymiarowej siatki molekularnej. Taki preparat nie jest wchłaniany do ciała ptaków, a tym samym niebezpieczne środki chemiczne nie pozostają w mięsie czy jajach.
Obserwowane obecnie skażenie jaj fipronilem wynika z kumulacji tego środka w tkankach chronionych zwierząt. Fipronil jest związkiem, który rozpuszcza się w tłuszczach i ulega magazynowaniu w wątrobie. Po przekroczeniu stężenia 5 mikrogramów na kg masy ciała staje się zagrożeniem dla zdrowia ptaków, a także dla konsumentów jaj i mięsa drobiowego - w dużych dawkach może uszkodzić komórki wątroby i tarczycy.
Zamieszani w skandal z fipronilem pozostaną w areszcie
Wykrycie fipronilu i innych środków chemicznych w jajach przez konsumentów jest trudne - przysłowiowy Kowalski może tego dokonać wyłącznie identyfikując jaja po kodzie nadrukowanym na skorupce.
- Musimy polegać tutaj jednak na instytucjach kontrolujących, które wskażą kody skażonych jaj. Nie zawsze jednak te instytucje działają wystarczająco szybko - mówi dr Sebesta.
Wskazuje, że najbezpieczniejszym sposobem uniknięcia takich sytuacji w przyszłości jest po prostu zmiana sposobu walki z pasożytami ptaków, poprzez ograniczenie stosowania chemikaliów. Wskazane byłoby też namówienie producentów jaj i mięsa drobiowego do wykonywania analiz, potwierdzających brak pozostałości substancji aktywnych w ich wyrobach.
Fipronil w polskich jajach? Badania zlecili przedsiębiorcy z Niemiec i Holandii
W środę rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar podał, że inspektorat bada próbki jaj i mięsa drobiowego pod kątem zanieczyszczenia fipronilem w ramach wcześniej zapowiedzianych działań. W sierpniu i wrześniu br. zaplanowano pobranie w sumie 320 próbek mięsa drobiowego i jaj kurzych, miesięcznie po 80 próbek mięsa i 80 próbek jaj.
Dotychczas w laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej zbadano 25 próbek mięsa drobiowego i 85 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W żadnej ze zbadanych próbek mięsa nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 3 z 85 próbek jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk jaj kurzych) stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu. Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie wskazanych partii jaj.
Fipronil jest środkiem zwalczającym wszy, kleszcze i roztocza i może być używany w UE w hodowli zwierząt domowych, ale nie w produkcji żywności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję "umiarkowanie toksyczną" w przypadku spożycia znacznych ilości.
- Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych