Wszystkie jaja są równe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-10-2020,20:05 Aktualizacja: 09-10-2020,20:05
A A A

KIPDiP tegoroczny Światowy Dzień Jaja w Polsce obchodzi pod hasłem "Wszystkie jaja są równe". Konsumenci powinni wiedzieć, że wartość odżywcza jaj jest niezależna od sposobu chowu kur, natomiast ich jakość mikrobiologiczna i higieniczna jest gwarantowana wyłącznie w produkcji na nadzorowanych fermach.

Oznacza to, że niezależnie od tego, czy zdecydujemy się wrzucić do koszyka jaja z chowu klatkowego, ściółkowego czy z wolnego wybiegu, kupujemy produkt o porównywalnym składzie substancji odżywczych i smaku. Potwierdzają to fakty dowiedzione naukowo.

produkcja drobiu w polsce, mięso kacze, Katarzyna Gawrońska, KIPDiP

Produkcja kaczek w Polsce rośnie wbrew międzynarodowym trendom

W pierwszym półroczu 2020 roku doszło do bezprecedensowej sytuacji w produkcji mięsa kaczego w Polsce. Wbrew tendencjom europejskim, gdzie wytwórczość spadała, u nas zanotowano spore wzrosty i w rankingu największych hodowców w...

Co ciekawe, głoszoną od lat przez producentów i ekspertów branżowych tezę, że "wszystkie jaja są równe", w końcu poparły także środowiska, które wcześniej miały na ten temat odmienne zdanie.

Tym samym obalony został kolejny mit dotyczący jaj konsumpcyjnych. Twierdzenie, że sposób chowu kur wpływa na skład i aspekty zdrowotne przechodzi do lamusa.

Kluczowe dla naszego zdrowia jest to, aby jaja, które kupujemy były oznakowane, czyli miały identyfikowalne pochodzenie. Tylko wtedy mamy gwarancję, że produkt jest bezpieczny i świeży.

Od wielu lat słyszymy, że jaja określane mianem "wiejskich", posiadają wyższe walory odżywcze i zdrowotne od jaj wyprodukowanych w rejestrowanych gospodarstwach pozostających pod stałą kontrolą weterynaryjną.

Konsumenci pod wpływem fałszywych doniesień medialnych żyją w przekonaniu, że jeśli kupią jaja nieoznakowane kodem producenta na popularnym bazarze, to mają gwarancję, że będą one smaczniejsze i zdrowsze.

grypa ptaków, hodowla drobiu, EFSA, migracje dzików ptaków

Urząd ostrzega przed grypą ptaków. Polska narażona na epidemie

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega przed możliwością pojawienia się grypy ptaków m.in. w Europie Wschodniej. Ostatni raz choroba ta była w Polsce na początku br. i spowodowała wielomilionowe straty. "Wzywa się...

Ufamy, że w krótkim terminie konsumenci zrozumieją, że popełniają błąd ponieważ narażają się na możliwość zakażenia salmonellą, która w chowie przyzagrodowym nie jest w żaden sposób kontrolowana.

Przy okazji dzisiejszego święta KIPDiP apeluje do konsumentów jaj, aby przyłączyli się do globalnej walki z marnotrawieniem żywności. Okazuje się, że są one często wyrzucane po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu.

Takie postępowanie nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne. Przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej. 28-dniowa data minimalnej trwałości dla jaj konsumpcyjnych, nie oznacza, że nie można ich po tym terminie jeść.

Przez niedoinformowanie konsumentów w każdym z państw europejskich rocznie są marnowane setki milionów jaj.

Światowy Dzień Jaja to promocja ich spożywania, organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC - International Egg Commission).
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA