Produkcja kaczek w Polsce rośnie wbrew międzynarodowym trendom

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-10-2020,13:10 Aktualizacja: 08-10-2020,13:30
A A A

W pierwszym półroczu 2020 roku doszło do bezprecedensowej sytuacji w produkcji mięsa kaczego w Polsce. Wbrew tendencjom europejskim, gdzie wytwórczość spadała, u nas zanotowano spore wzrosty i w rankingu największych hodowców w UE wyprzedziliśmy Węgry i zajmujemy drugą pozycję za Francją.

- Gwałtowne przyspieszenie w produkcji mięsa kaczego w naszym kraju jest o tyle ciekawe, że nie szkodzi mu zbytnio nawet epidemia koronawirusa - zauważa Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

krajowa izba producentów drobiu i pasz, piątka dla zwierząt, drób

Piątka dla zwierząt, czyli wielkie problemy dla branży drobiarskiej

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zdecydowanie negatywnie ocenia propozycje zawarte w "Piątce dla zwierząt". Organizacja zarzuca zawartym w niej pomysłom brak analizy skutków ekonomicznych. "Mamy wrażenie, że...

- Jeśli porównać masę mięsa wyprodukowanego w Polsce w pierwszych sześciu miesiącach roku do analogicznego okresu sprzed roku, to okaże się, że notujemy wzrost o ponad 5 procent. Porównanie do 2018 roku pokazuje zwyżkę o prawie 19 procent, a do 2017 o rekordowe 85 procent - dodaje.  

Ekspertka przewiduje, że w najbliższych tygodniach chów kaczek nadal będzie szedł w górę, co sugerują dane o wylęgach piskląt.

- Rynek kaczek w Polsce musi się jednak mierzyć z pogarszającą kondycją finansową. Poważne wyzwanie dla jego uczestników stanowią negatywne skutki gospodarcze pandemii koronawirusa, które gwałtownie utrudniły sprzedaż mięsa kaczego na rynku krajowym i w eksporcie, głównie w kanale HoReCa. Zjawisko to niebezpiecznie oddziałuje na zawężanie marż i w efekcie ceny uzyskiwane za produkowany żywiec - wyjaśnia Gawrońska.

Informacje zbierane przez KIPDiP wskazują, że hossa na kaczym rynku opiera się przede wszystkim na dwóch wielkich zakładach drobiarskich stymulujących zachowania hodowców.

grypa ptaków, hodowla drobiu, EFSA, migracje dzików ptaków

Urząd ostrzega przed grypą ptaków. Polska narażona na epidemie

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega przed możliwością pojawienia się grypy ptaków m.in. w Europie Wschodniej. Ostatni raz choroba ta była w Polsce na początku br. i spowodowała wielomilionowe straty. "Wzywa się...

Jedno z tych przedsiębiorstw produkuje mięso z kaczek od wielu lat stopniowo zwiększając produkcję, a dla drugiego jest ono dywersyfikacją portfela produktowego.

- Sytuacja w kaczym biznesie jest o tyle fascynująca, że wzrosty w Polsce silnie kontrastują ze spadkami u innych producentów, które - jak na przykład - we Francji i Niemczech sięgają odpowiednio 32 oraz 25 procent. Świadczy to albo o niezwykłej skuteczności sprzedażowej naszych firm, albo o magazynowaniu mięsa kaczego z myślą o lepszych czasach - mówi dyrektor Izby.

Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie. Do tej pory było to zasługą przede wszystkim hodowców kurcząt rzeźnych. W innych gatunkach, jak kaczki, gęsi czy indyki nasz kraj zajmował dalsze miejsca.

Sytuacja ta, jak w przypadku mięsa kaczego, powoli zmienia się w kierunku zwiększania naszego udziału w europejskiej produkcji. Zgodnie z najnowszymi danymi, od stycznia do czerwca, wyprodukowano w Polsce 36,79 tys. ton tego gatunku mięsa.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA