W tym regionie produkuje się najwięcej gęsiny
Kujawsko-Pomorskie to zagłębie produkcji gęsiny. Producenci z tego regionu co roku dostarczają na stoły smakoszy blisko 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego i zdrowego mięsa.
Z danych GUS wynika, że w połowie ubiegłego roku stan pogłowia gęsi w województwie wynosił 215 tysięcy sztuk, z czego blisko 190 tysięcy hodowano w gospodarstwach rodzinnych.
Ale już w grudniu hodowcom zostało tylko niecałe 77 tysięcy ptaków - cała reszta, w postaci gęsich tuszek i przetworów, trafiła do sklepów i na krajowe i zagraniczne stoły.
Kujawy promują gęsinę. Nie tylko na św. Marcina
Wartość tej gęsiny (w skupie) to 10 mln zł (przy wartości skupu drobiu ogółem ponad pół miliarda złotych). Ale gęś kosztuje w skupie 7,24 złote za kilogram, a przeciętna cena drobiu to niecałe 4 złote.
Kujawsko-Pomorskie stawia na gęsinę. To smaczne mięso!
To więcej niż statystycznie w kraju - przeciętny Polak zjada rocznie 65 kilogramów produktów mięsnych - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Podobnie jak w całym kraju najwięcej w tym koszyku jest wieprzowiny - drobiu spożywamy 1,7 kg miesięcznie na osobę. Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiemy tylko, że sięgamy po nią coraz częściej.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów