W tym regionie produkuje się najwięcej gęsiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
03-11-2016,15:40 Aktualizacja: 09-11-2016,10:47
A A A

Kujawsko-Pomorskie to zagłębie produkcji gęsiny. Producenci z tego regionu co roku dostarczają na stoły smakoszy blisko 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego i zdrowego mięsa.

Z danych GUS wynika, że w połowie ubiegłego roku stan pogłowia gęsi w województwie wynosił 215 tysięcy sztuk, z czego blisko 190 tysięcy hodowano w gospodarstwach rodzinnych.

Ale już w grudniu hodowcom zostało tylko niecałe 77 tysięcy ptaków - cała reszta, w postaci gęsich tuszek i przetworów, trafiła do sklepów i na krajowe i zagraniczne stoły.

gesina, gęś kołudzka, kujawskopomorskie

Kujawy promują gęsinę. Nie tylko na św. Marcina

Akcję „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”, propagującą potrawy i wyroby z mięsa gęsiego, jako smaczne i zdrowe, po raz siódmy zorganizował samorząd województwa. Przygotowano liczne festyny, pokazy, wykłady i...
Produkcja gęsiny to tylko 1 procent wytwarzanego w naszym regionie mięsa drobiowego - w ubiegłym roku do skupu żywca rzeźnego trafiło 143 tysiące ton drobiu, w tym tylko 1,4 tys. ton gęsi.

Wartość tej gęsiny (w skupie) to 10 mln zł (przy wartości skupu drobiu ogółem ponad pół miliarda złotych). Ale gęś kosztuje w skupie 7,24 złote za kilogram, a przeciętna cena drobiu to niecałe 4 złote.

Kujawsko-Pomorskie stawia na gęsinę. To smaczne mięso!

Na Kujawach i Pomorzu przybywa gospodarstw, w których powrócono do chowu gęsi. Bo gęsina cieszy się coraz większym powodzeniem wśród konsumentów.    - Jeśli ktoś ma na przykład ogródek na wsi, to można...
Kujawsko-pomorskie jest rolniczym regionem, więc mięsa wytwarza całkiem sporo - prawie pół miliona ton, w większości w rodzinnych gospodarstwach hodowlanych. Miesięcznie każdy z nas zjada 5,7 kg, co daje dziennie porcję blisko dwustugramową i prawie 70 kg rocznie na statystycznego mieszkańca Kujaw i Pomorza.

To więcej niż statystycznie w kraju - przeciętny Polak zjada rocznie 65 kilogramów produktów mięsnych - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Podobnie jak w całym kraju najwięcej w tym koszyku jest wieprzowiny - drobiu spożywamy 1,7 kg miesięcznie na osobę. Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiemy tylko, że sięgamy po nią coraz częściej.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA