Kujawsko-Pomorskie stawia na gęsinę. To smaczne mięso!

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
04-11-2014,15:25 Aktualizacja: 24-11-2014,14:34
A A A
Na Kujawach i Pomorzu przybywa gospodarstw, w których powrócono do chowu gęsi. Bo gęsina cieszy się coraz większym powodzeniem wśród konsumentów. 
 
- Jeśli ktoś ma na przykład ogródek na wsi, to można trzymać gęsi - mówi "Gazecie Pomorskiej" Alina Książek, sołtyska Pławina (pow. inowrocławski). I dodaje, że warto, bo gęsina to smaczne mięso.
 
Dr inż. Halina Bielińska, z-ca dyrektora w Instytucie Zootechniki PIB, Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej (koło Janikowa), która od lat stara się rozpropagować przyzagrodowy chów gęsi, dodaje że produkty z tych ptaków są bardzo zdrowe.
 
Docenia to coraz więcej konsumentów, więc popyt na gęsinę rośnie. - Od pięciu lat współpracujemy z Kołami Gospodyń Wiejskich, które mogą kupować gąski w naszym instytucie o 20 procent taniej. I bardzo nas to cieszy, choć instytut nie otrzymuje rekompensaty. Ważne, że przyzagrodowy chów gęsi powróci! - uważa Bielińska.
 
W tym roku zakład w Kołudzie sprzedał zrzeszonym gospodyniom ok. 14 tysięcy gąsiąt. - Chętnych było więcej, ale musieliśmy wywiązać się ze zobowiązań także wobec firm - mówi dziennikowi dr Bielińska.
 
Z rosnącego zainteresowania przyzagrodowym chowem tych ptaków cieszy się także Andrzej Klonecki z miejscowości Wróble, koło Kruszwicy, który jest założycielem i prezesem Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
 
- To bardzo dobry sposób na poprawę warunków ekonomicznych mieszkańców wsi, również w małych gospodarstwach, bo chów przyzagrodowy jest prawie o 50 procent tańszy. Poza tym gęsina to niemal ekologiczne mięso! - mówi Klonecki, który od 33 lat zajmuje się hodowlą.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA