Produkcja kaczek idzie w górę. Polska na unijnym podium

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KOWR (em) | redakcja@agropolska.pl
17-11-2022,14:15 Aktualizacja: 17-11-2022,14:22
A A A

Od 2014 roku Polska jest największym w UE producentem drobiu. W strukturze wytwórczości oraz w eksporcie dominuje kurzy i indyczy, ale coraz większe znaczenie ma również hodowla kaczek. W 2021 r. nasz kraj był trzecim, po Francji i Węgrzech, ich producentem - podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Duża część krajowej wytwórczości kaczek jest sprzedawana przede wszystkim do państw Unii Europejskiej. Wzrasta również popyt ze strony konsumentów krajowych zarówno na mięso, jak i produkty spożywcze na bazie mięsa kaczego.

cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, spadek cen,

Kolejne podwyżki cen w skupie drobiu

Ceny zakupu żywca drobiowego, na przełomie października i listopada, ponownie wzrosły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których notowania w ciągu tygodnia nie uległy zmianie.    Krajowi dostawcy w dniach od 31 października do 6...

Wytwórczość kaczek w Polsce w latach 2013-2020 dynamicznie rosła. W 2021 r. pogłowie zmniejszyło się jednak i według danych GUS liczyło 5,3 mln sztuk wobec 6,4 mln sztuk w 2020 r. Przyczyniła się do tego sytuacja epizootyczna związana z występowaniem grypy ptaków i konieczność likwidacji stad. Pomimo odnotowanego spadku, pogłowie kaczek w 2021 r. było dwukrotnie większe niż w 2012.

Hodowla kaczek skoncentrowana jest przede wszystkim w województwach wielkopolskim (1,9 mln - 36% wolumenu produkcji krajowej) oraz w łódzkim (1,1 mln - 22%).

Sprzedaż zagraniczna mięsa kaczego z Polski przynosi coraz większe przychody. Według danych Ministerstwa Finansów w latach 2012-2021 wartość wywozu zwiększyła się z 6 mln do 61 mln euro. W 2022 r. wzrostowa tendencja jest kontynuowana. Od stycznia do września br. krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę 25 tys. ton mięsa z kaczek o wartości 89 mln euro wobec 19 tys. ton za 42 mln euro w analogicznym okresie 2021 r.

Polskie mięso trafia przede wszystkim na stoły konsumentów w krajach Unii Europejskiej. W 2021 r. około 84% przychodów uzyskanych z eksportu wygenerowała sprzedaż do Wspólnoty, a 14% do Wielkiej Brytanii - wynika z danych KOWR.

Import tego gatunku mięsa jest niewielki i w latach 2012-2021 kosztował 0,5-1,2 mln euro. W minionym roku dostawy pochodziły przede wszystkim z Węgier (0,4 mln euro - 38%), Niemiec (0,3 mln euro - 32%) i Francji (0,2 mln euro - 26%).
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA