Żywiec drobiowy w Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, sukcesywnie drożeje. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których notowania w ciągu tygodnia nie uległy zmianie.
Ceny zakupu żywca drobiowego, na przełomie października i listopada, ponownie wzrosły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których notowania w ciągu tygodnia nie uległy zmianie.
Krajowi dostawcy w dniach od 31 października do 6 listopada za kurczęta brojlery uzyskiwali średnio 6,01 zł za kg. Cena ta była zbliżona do tej uzyskiwanej przed tygodniem. Jednocześnie była ona o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 48,5% wyższa niż przed rokiem.
Indyki w tym czasie skupowano średnio po 8,92 zł za kg. Było to o 2 gr za kg drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem, a także o 78,5% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Polska jest znaczącym producentem gęsi w UE, pozyskuje się z nich nie tylko mięso, ale ceniony przez zagranicznych odbiorców puch i pierze - poinformował zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Marcin Wroński. Najbardziej popularna jest rodzima...
Dostawcy za gęsi tuczone uzyskiwali średnio 16,35 zł za kg. Cena ta była o około 1% wyższa niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem oraz o 59% niż przed rokiem.
Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 7,63 zł za kg. Była ona o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem oraz o 51% niż przed rokiem.
Zakłady drobiarskie na przełomie października i listopada, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 8,52 zł za kg. Było to o 16% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem.
Tuszki indyków wyceniono na 14,92 zł za kg. Były one o 2 gr za kg tańsze niż tydzień wcześniej, ale o 1% droższe niż przed miesiącem.
W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 37%, a tuszki indyków o 39%.