Polska ofensywa w produkcji kaczek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP (em) | redakcja@agropolska.pl
03-08-2022,13:00 Aktualizacja: 03-08-2022,13:30
A A A

Produkcja kaczek w Polsce jest obecnie prawdopodobnie najbardziej dynamicznie rozwijającym się obszarem rolnictwa.

Mierzony wylęgami piskląt (jeden z najpopularniejszych dla produkcji drobiarskiej sposobów) wolumen chowu kaczek w kraju wzrósł w ciągu ostatnich 10 lat aż o ponad 450 proc.! Mimo tak dynamicznego wzrostu branża nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa.

drób, drobiarstwo, hodowcy drobiu, producenci drobiu, węgiel, gaz, zboże, ceny drobiu, opał, żywiec drobiowy

Hodowcy i producenci drobiu obawiają się zimy

Ceny drobiu w ostatnich tygodniach są stabilne. Notowania kurcząt brojlerów na wolnym rynku wynoszą około 5,7 zł za kg żywca, a kontraktacyjne 6 zł. W przypadku indorów zmalały one nieco poniżej 9 zł za kg. - Na tę chwilę możemy...


Eksperci Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz zapowiadają, że bieżący rok będzie rekordowy, a produkcja kaczek wzrośnie w Polsce do wcześniej niewyobrażalnych rozmiarów.

- Jeszcze 10 lat temu hodowaliśmy około 3 mln 200 tys. kaczek rocznie. W 2021 roku rolnicy utrzymywali już stada o liczebności niemal 18 mln sztuk. Rok 2022 może przynieść wzrost produkcji o kolejne 40-50 procent do około 25-27 mln. To tempo wręcz kosmiczne - komentuje Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP.

W Europie jest pięciu liczących się producentów kaczek i mięsa kaczego. To w kolejności Francja, Węgry, Polska, Niemcy oraz Bułgaria. Ten pierwszy kraj to niekwestionowany lider bedący dotychczas poza zasięgiem konkurentów.

Roczna produkcja mięsa kaczego wyniosła tam w ubiegłym roku 177 tys. ton. Dla porównania na Węgrzech, które zajmują drugie miejsce niemal 90 tys. ton. W Polsce wartość oscylowała w granicach 57 tys. ton, a w Niemczech i Bułgarii po około 20 tys. ton.

drób, mięso drobiowe, MHP, Ukraina, Covid-19, hodowcy drobiu, drobiarstwo, Dariusz Goszczyński, KRD-IG, pasze

Europejski rynek drobiowy jest pod presją

Hodowcy drobiu w ostatnim czasie informują o coraz większych problemach związanych między innymi ze sprzedażą żywca. Rynek zamarł, ponieważ MHP czyli największy ukraiński producent mięsa drobiowego, z miesiąca na miesiąc zwiększa swoje dostawy na...

- Spodziewamy się, że bieżące trendy w produkcji mięsa kaczego spowodują, że Polska wyprzedzi Węgry i stanie się drugim największym producentem w Europie. Dane za 2021 rok wskazują, że dzielił nas dystans aż około 30 procent. Tegoroczna ofensywa naszych producentów powoduje, że owe 30 procent nie będzie jednak dla rodzimego drobiarstwa najmniejszym problemem - prognozuje Gawrońska.

Według ekspertki już w przeszłości zdarzały się miesiące, w których pod względem liczby ubijanych sztuk kaczek byliśmy lepsi od Węgrów.

Fenomen ogromnego wzrostu chowu kaczek i produkcji mięsa kaczego Izba tłumaczy ogromnym zapotrzebowaniem eksportowym na to mięso, problemami z grypą ptaków u zachodnich konkurentów oraz powolnymi, ale systematycznymi zmianami przyzwyczajeń kulinarnych Polaków, którzy coraz chętniej jedzą kacze mięso.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA