Pałeczki bakterii salmonella ponownie wykryte na skorupkach jaj
Pałeczki Salmonella Enteritidis zostały wykryte na powierzchni skorupek jaj. W związku z tym Główny Inspektorat Sanitarny ponownie wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wyniku badania Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu, Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie oraz "EUROCASH" Spółka Akcyjna, ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, w której pobrano próbkę produktu.
Spółka uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.
Dyskusje nic nie pomagają. A konkurencja na rynku jaj rośnie
Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej zamieścił następującą informację:
"Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901"
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował również zalecenia dla konsumentów. Zgodnie z nimi nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny. Można je znaleźć TUTAJ.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć TUTAJ.