Pałeczki bakterii salmonella ponownie wykryte na skorupkach jaj

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-05-2019,12:00 Aktualizacja: 20-05-2019,12:31
A A A

Pałeczki Salmonella Enteritidis zostały wykryte na powierzchni skorupek jaj. W związku z tym Główny Inspektorat Sanitarny ponownie wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wyniku badania Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu, Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie oraz "EUROCASH" Spółka Akcyjna, ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, w której pobrano próbkę produktu.

Spółka uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.

produkcja jaj, eksport jaj, jaja spożywcze, ukraina, produkty jajeczne, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Dyskusje nic nie pomagają. A konkurencja na rynku jaj rośnie

Od dłuższego czasu polscy i europejscy producenci jaj dyskutują o konkurencji ze strony Ukrainy. Ale mimo debat trwa ekspansja na rynkach naszych wschodnich sąsiadów kosztem, m.in. rodzimych hodowców. Ostatnie informacje dotyczące...

Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej zamieścił następującą informację:

"Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901"

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował również zalecenia dla konsumentów. Zgodnie z nimi nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny. Można je znaleźć TUTAJ.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć TUTAJ.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA