Kolejna partia jaj "zdrovo Rodzinkovo" z salmonellą na skorupkach
Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że w kolejnej próbce jaj "zdrovo Rodzinkovo” stwierdzono obecność pałeczek Salmonella enteritidis na powierzchni skorupek. Partia jest wycofywana z obrotu.
Chodzi o jaja "zdrovo Rodzinkovo" 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328 K2; kraj pochodzenia - Polska. Numer partii to data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej - 31-03 PWK93K2 A.
GIS ostrzega: pałeczki salmonelli na skorupkach jaj
Producentem jaj są Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, a dystrybutorem Jeronimo Martins Polska SA, ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa. Właściciel Biedronki poinformował, że kwestionowana partia produktu trafiła do centrum dystrybucyjnego w Lubartowie, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.
GIS podkreśla, że z uwagi na zagrożenie dla zdrowia nie należy spożywać wyżej wymienionych jaj. Przypomina też, że bakterie obecne na skorupkach mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
W Polsce od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek. Dlatego w celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te bakterie należy pamiętać o kilku zasadach. Podczas zakupu należy upewnić się, że skorupki są czyste i nieuszkodzone. Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Zakład Epidemiologii NIZP-PZH podkreśla, że osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), powinny unikać potraw zawierających surowe jaja takich, jak: tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego czy kogel-mogel itp. Ręce po kontakcie z surowymi jajkami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem, a naczynia, wyposażenie i powierzchnie mające z nimi kontakt - gorącą wodą z detergentami.