GIS ostrzega: pałeczki salmonelli na skorupkach jaj
Służby sanitarne stwierdziły, że na powierzchni skorupek jaj sprzedawanych pod nazwą "zdrovo Rodzinkovo" znajdowały się pałeczki Salmonella enteritidis. Dystrybutor (Jeronimo Martins Polska S.A. - właściciel Biedronki) wycofał produkt ze sklepów.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował na swojej stronie internetowej, że chodzi o klasę wagową M, klasę jakości A, oznakowaną kodem na skorupce: 3PL30051328K3.
![salmonella w wołowinie, Główny Lekarz Weterynarii, kontrola żywności, Główny Inspektorat Sanitarny](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/18/1121/1/mieso_gis_kontrola.jpg,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Przebadano ponad 400 próbek wołowiny. Salmonelli nie stwierdzono
GIS poinformował o stwierdzeniu salmonelli Głównego Lekarza Weterynarii, a ten w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Rawiczu nadzorującemu zakład pakowania jaj oraz Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Grodzisku Wielkopolskim nadzorującemu fermę kur niosek towarowych.
"W wyniku natychmiastowych działań kontrolnych organów Inspekcji Weterynaryjnej, zakwestionowana partia jaj zostanie wycofana z obrotu" – czytamy w komunikacie GIS.
Producent jaj Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. podjęła decyzję o dobrowolnym wycofaniu produktu z obrotu. Natomiast dystrybutor jaj Jeronimo Martins Polska S.A. (jest właścicielem Biedronki) potwierdziła wycofanie partii jaj.
Firma poinformowała, że produkt ten trafił do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.
GIS zalecił konsumentom, aby nie spożywali jaj o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. "Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - wskazał.
![](/gfx/agropolska/userfiles/_public/sklep/ksiazki/banery_sklep.jpg)