Unijny eksport jaj i przetworów na podstawie danych za styczeń 2021 r. wzrósł o 36,3%. Jednocześnie osiągnął on wolumen 23,1 tys. ton.
Eksport jaj i przetworów z Unii Europejskiej do państw trzecich w styczniu 2021 r. wzrósł o ponad 1/3. Największym importerem stała się Szwajcaria.
Łączny eksport jaj i ich przetworów do państw trzecich w styczniu bieżącego roku wzrósł o 36,3% i osiągnął wolumen 23,1 tys. ton.
Okazało się, że jednak to nie Japonia, ale Szwajcaria stała się największym importerem z krajów unijnych. Kraj ten zwiększył swoje zamówienia o 5,6% do 3,7 tys. ton. Trafiały tam głównie jaja w skorupkach.
Tym samym, jak podaje portal kipdip.org.pl, Japonia spadła na drugą pozycję największych importerów. Trafiło tam o 4,3% mniej prodkutów, których wolumen wyniósł 3,5 tys. ton.
Kurczęta brojlery i indyki w Polsce w tygodniu poprzedzającym święta Wielkiej Nocy podrożały. W tym czasie spadek cen odnotowały kaczki brojlery. Zakłady drobiarskie w dniach od 29 marca do 4 kwietnia kupowały kurczęta brojlery średnio po...
W styczniu wzrost eksportu, aż o 44% rok do roku, odnotowano również do Izraela. Kraje unijne kontynuowały także wywóz do Singapuru oraz odnotowały wzrost eksportu o ponad 18% do Mauretanii.
Sprzedaż eksportowa na pozostałych rynkach krajów trzecich wzrosła o 55,7% do wartości 12,5 tys. ton.
Z kolei przywóz jaj i produktów jajecznych z państw trzecich na rynki unijnych krajów w styczniu bieżącego roku był wyższy niż w ubiegłym roku o 3,7%. Wyniósł on łącznie 2,3 tys. ton.
Największy udział w dostawach miała Ukraina, która dostarczyła 40% produktów. Jednocześnie ukraińscy eksporterzy zwiększyli wywóz do Unii Europejskiej o 15,6%.
Dostawy ze Stanów Zjednoczonych w styczniu zmniejszyły się o 39%, a z Argentyny o 43%.