Jaja spożywcze coraz tańsze
Sto kilogramów jaj spożywczych klasy L i M w grudniu 2015 roku kosztowało średnio 129,6 euro. Przez miesiąc stawki w krajach UE spadły o 0,6 proc., zaś w skali roku o 7 proc.
Jaja potaniały w grudniu w 12 państwach członkowskich - najbardziej w Hiszpanii (7 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. W Polsce ceny poleciały w dół o 2,8 proc. do 131,7 euro za 100 kg i przewyższały unijną średnią o 1,6 proc. Przez rok stawki spadły u nas o 3,5 proc.
Ekologiczne jaja są bogate w kwasy omega-3
Wzrost cen jaj w grudniu zaobserwowano w 11 państwach UE - przede wszystkim w Niemczech (4,8 proc.). Najwięcej produkt ten kosztował tradycyjnie w Szwecji (206 euro/100 kg), a najmniej w Hiszpanii (99 euro/100 kg).
Od stycznia do maja ubiegłego roku na unijnym rynku jaj dominował spadek cen. To efekt osłabienia popytu wewnętrznego oraz poprawy opłacalności produkcji z uwagi na obniżki kosztów pasz dla niosek.
W czerwcu i lipcu jaja we Wspólnocie podrożały w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem eksportowym, m.in. ze strony USA borykających się z ptasią grypą. Od sierpnia do końca ubiegłego roku stawki utrzymywały się na stabilnym poziomie i nieznacznie obniżały się wraz ze spadkiem cen zbóż i pasz.