Ekologiczne jaja są bogate w kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje, musimy dostarczać je w diecie. Omega-3 znajdziemy m.in. w jajach z gospodarstw ekologicznych.
Jaja od kury hodowanej na wolnym powietrzu mogą zawierać od 300 do 700 mg kwasów omega-3. Gdy zbadano ich ilość w jajach z fermy przemysłowej, to wynik mieścił się w przedziale 30-80 mg (w zależności od rasy).
Kwasy tłuszczowe omega-3, obok kwasów omega-6, należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie potrafi ich zsyntetyzować i musimy ich sobie dostarczać wraz z dietą. Zarówno omega-3, jak i omega-6 w istotny sposób wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Bardzo ważne jest jednak, by w naszej diecie zachowane były odpowiednie proporcje tych związków.
Dla prawidłowego odżywiania człowieka potrzebny jest dość wyrównany stosunek kwasów omega-6 do omega-3. I ten w jajach z chowu klatkowego wynosi 19,4 do 1, zaś jaja ekologiczne dają wynik bliski ideału: 1,3 do 1.
"Kury karmimy najlepszymi paszami, w których są stosowane wysokobiałkowe rośliny oraz algi morskie, dzięki czemu uzyskujemy wysoką zawartość kwasów omega-3. Ponadto w naszych jajkach jest trzykrotnie mniejsza zawartość cholesterolu niż w jajkach z chowu klatkowego. Potwierdzają to badania" - mówi PAP Life Stefan Bednarek, który w Lututowie (woj. łódzkie) prowadzi ekologiczne gospodarstwo rolne.