Jaja są w cenie, a będą jeszcze droższe
Potencjał produkcji jaj w Polsce od kilku miesięcy systematycznie maleje. Dzieje się tak wskutek zmniejszenia liczby młodych kur nieśnych mierzonej wylęgami piskląt.
Liczba młodych kur nieśnych mierzona wylęgami piskląt tylko w pierwszych trzech miesiącach tego rok była mniejsza aż o 1 milion 700 tys. sztuk niż przed rokiem.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz informuje, że takie ograniczenie potencjału produkcyjnego zwiastuje zwykle wzrost cen jaj w kilkumiesięcznym horyzoncie.
- W 3 miesiącach 2020 roku wyprodukowano 9,15 mln sztuk piskląt kur nieśnych
- Liczba piskląt kur nieśnych rok do roku jest o 1,7 mln sztuk niższa
- Ogólna liczba kur nieśnych w Polsce jest o 2,2 mln mniejsza rok do roku
- Ceny jaj jakie uzyskują producenci są około 25-30% wyższe niż przed rokiem
- Ceny jaj mają być jeszcze wyższe jesienią
Rekord produkcji nie cieszy drobiarzy. To będzie trudny rok
Liczba kur nieśnych w Polsce maleje
KIPDiP informuje, że po pierwszych trzech miesiącach 2020 roku wyprodukowano 9 mln 150 tys. sztuk piskląt kur nieśnych. Jest to aż o 16% mniej niż w zeszłym roku.
- W zagrodach przydomowych, w tym roku pojawiło się jak dotąd o ponad pół miliona piskląt ogólnoużytkowych mniej. Dodając obie liczby mamy ponad 2 mln 200 tys. mniej kur produkujących jaja. Takie zmniejszenie potencjału musi doprowadzić do wzrostów cen jaj w długim terminie - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Katarzyna Gawrońska twierdzi, że ten rok zapowiada się dla producentów wyjątkowo dobrze. Jak tłumaczy dyrektor KIPDiP koronawirus obszedł się z producentami jaj łagodniej niż innymi gałęziami gospodarki, a szczególnie z producentami mięsa drobiowego.
Eksport polskich jaj do Tajlandii możliwy bez ograniczeń
Ceny jaj będą rosły
- W tych dniach, zgodnie z wieloletnimi trendami, powinniśmy notować roczne minima cenowe w sprzedaży hurtowej jaj. Tymczasem ceny jaj jakie uzyskują producenci są przyzwoite, o około 25-30% wyższe niż przed rokiem. Takie zachowanie rynku pozwala budować optymistyczne prognozy na przyszłość - tłumaczy Gawrońska.
Polska jest siódmym co do wielkości producentem jaj w Unii Europejskiej. Roczną produkcję jaj w naszym kraju przeznaczonych do konsumpcji szacuje się na około 570 tys. ton. Około 65-70% z tej wielkości jest przeznaczone na rynek krajowy, a reszta trafia na eksport.
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych