GIS ponownie ostrzega przed salmonellą w partii jajek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Katarzyna Lechowicz-Dyl PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-12-2021,14:55 Aktualizacja: 06-12-2021,14:56
A A A

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o stwierdzeniu obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj oraz w ich treści. Komunikat GIS dotyczy partii jaj od producenta z Mazowsza.

Chodzi o produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, "Jaja młodości", numer partii/data trwałości - 06.12.2021, kod na skorupkach - 3PL 14261338.

salmonella w drobiu, Przetworzone produkty z kurczaka, wielka brytania, Public Health England

5 osób mogło umrzeć po spożyciu drobiu z Polski z salmonellą

Nawet 5 osób mogło umrzeć w ciągu ostatniego roku w Wielkiej Brytanii, a setki innych, w tym wiele dzieci, ciężko zachorowało po zjedzeniu mięsa drobiowego, importowanego z Polski, w którym była salmonella - podał dziennik "Daily...

Producentem jest "Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska", Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903.

Producent poinformował wszystkich odbiorców wskazanej partii jaj o sytuacji - w celu zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji.

GIS podał, że powiatowy lekarz weterynarii w Siedlcach pobrał urzędowe próby z kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. Producent do otrzymania wyników prób nie będzie wprowadzał na rynek jaj z tego miejsca.

Nie należy spożywać partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonym produktem.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA