Zwiększył się eksport przetworów mleczarskich z UE
W pierwszym kwartale bieżącego roku wolumen eksportu przetworów mleczarskich z Unii Europejskiej do krajów trzecich był większy niż w analogicznym czasie przed rokiem.
Znacznie wyższy skup mleka na unijnym rynku przełożył się na większą produkcję niemal wszystkich wyrobów mleczarskich. Według danych Komisji Europejskiej w pierwszych dwóch miesiącach br. przede wszystkim w górę poszła wytwórczość mleka w proszku, masła oraz serów - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Przy stabilnym popycie w państwach Wspólnoty nadwyżki towarów przeznaczono na eksport lub trafiły do magazynów.
Program pomocy dla producentów mleka ruszy w sierpniu
Według danych Brukseli sprzedaż serów zwiększyła się o 14 proc. do 185 tys. ton. Najwięcej tego produktu udało się wysłać krajom wyspiarskim - sprzedaż z Irlandii wzrosła o 3,7 tys. ton do 9,1 tys. ton, a z Wielkiej Brytanii o 2,7 tys. ton do 8,5 tys. ton. Zakupy serów z UE zwiększyli wszyscy dotychczasowi czołowi odbiorcy z Arabią Saudyjską na czele, która w UE nabyła o 50 proc. towarów więcej.
Wywóz masła poza granice Wspólnoty poszedł w górę w pierwszym kwartale 2016 roku o 25 proc. do 41,4 tys. ton. Dwaj jego najwięksi odbiorcy (USA i Arabia Saudyjska) zwiększyli zakupy odpowiednio o 26 i 22 proc.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku są niższe od stawek interwencyjnych. W pierwszych trzech miesiącach roku wolumen eksportu OMP był o 1 proc. niższy od obserwowanego w ub.r. i osiągnął 178,7 tys. ton. Sprzedaż pełnego mleka w proszku z UE na rynki zewnętrzne zmniejszyła się natomiast o 1 proc. do 94 tys. ton.