Produkty mleczarskie. Notowania najwyższe od 7 lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-02-2021,10:45 Aktualizacja: 24-02-2021,8:08
A A A

Piąta tegoroczna aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade, która odbyła się 16 lutego, ponownie zakończyła się wzrostem notowań.

Notowania na GDT tym samym wzrosły już po raz 7 z rzędu. Pozytywny trend utrzymuje się od połowy listopada ubiegłego roku.

Ogólny indeks cenowy wzrósł o 3,0%, a średnia cena ukształtowała się na poziomie 3746 USD

Dodatki indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, krowy mleczne, produkcja mleka, PFHBiPM, mleko w UE

Mleko nieco tańsze, ale mleczarnie wciąż dobrze płacą

Mleko w skupie wciąż jest drogie. Mimo że cena surowca nieco zmalała, mleczarnie nadal płacą producentom wysokie stawki. Cena mleka w styczniu w skupie wyniosła 1,49 zł za litr. To o 2,3% mniej niż w grudniu 2020 r., kiedy surowiec kosztował niemal...

Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku oraz sera Cheddar.

Wyniki ostatniej sesji w dniu 16 lutego 2021 roku:

  • Pełne mleko w proszku +4,3% – cena 3615 USD/t
  • Ser Cheddar +2,4% – cena 4268 USD/t
  • Masło +2,0% – cena 5129 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +1,1% – cena 5527 USD/t
  • Laktoza +0,4% – cena 1232 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +0,3% – cena 3207 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana

Notowania produktów mleczarskich utrzymują się na bardzo dobrym poziomie. Obecne stawki są najwyższe od niemal 7 lat.

Rosnące notowania produktów mleczarskich na platformie internetowej Global Dairy Trade wpływają na wysokie ceny skupu mleka.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA