Pijemy coraz mniej mleka. To efekt zmiany stylu życia?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-12-2017,15:10 Aktualizacja: 20-12-2017,15:30
A A A

W krajach Unii Europejskiej systematycznie spada spożycie świeżego mleka. Zdaniem ekspertów w 2030 roku konsumpcja w przeliczeniu na jednego mieszkańca wyniesie 52,5 kg i będzie blisko o 10 proc. mniejsza niż w bieżącym.

Znawcy rynku, jako główny powód tego trendu upatrują w zmieniającym się stylu życia - przede wszystkim mniejszego spożycia mleka podczas śniadań. Wpływ na spadek konsumpcji produktu mają również kampanie w portalach społecznościowych promujące mniejsze spożycie wyrobów mleczarskich przez dorosłych, rosnącą liczbę osób u których stwierdzono nietolerancje na laktozę oraz częstsze stosowanie potencjalnych zamienników mleka krowiego - np. sojowego.

Zdaniem analityków Banku BGŻ BNP Paribas do 2030 roku tylko w niewielkim stopniu zwiększy się konsumpcja jogurtów - z 15,5 kg na mieszkańca w 2017 r. do 15,7 kg w 2030 r. Szybciej będzie natomiast rosło spożycie napojów mlecznych, jednak należy pamiętać, że produkty te zawierają w sobie mniej mleka niż jogurty.  

W latach 2018-2030 w przeliczeniu na jednego mieszkańca zwiększy się z kolei o 10 proc. do 5,6 kg konsumpcja śmietany. Jak zauważają eksperci KE - podobnie jak masło - postrzegana jest jako produkt naturalny i promowana w telewizyjnych programach kulinarnych. 
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA