Notowania produktów mlecznych na plusie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-10-2019,11:00 Aktualizacja: 24-10-2019,10:42
A A A
Produkty mleczne na platformie Global Dairy Trade (GDT) trzeci raz z rzędu odnotowały wzrost. Notowania kazeiny podpuszczkowej zwiększyły się o ponad 3,5 proc. i osiągnęły cenę 6916 dolarów za tonę. 
 
Notowania na platformie Global Dairy Trade z 15 października bieżącego roku zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 0,5 proc. - informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. 
 
Jest to trzeci z rzędu delikatny wzrost notowań produktów mleczarskich, a ich średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 333 dolarów za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1277 złotych.
 
mleko, skup mleka, cena mleka, mleczarnie

Produkcja mleka maleje, ale wciąż jest większa niż rok temu

Skup mleka w Polsce w sierpniu według Głównego Urzędu Statystycznego wyniósł 998,2 mln litrów. W porównaniu z lipcem 2019 r. oznacza to spadek o 2,6 proc. Skup mleka w sierpniu tego roku, jak informuje Polska Federacja...
Największy wzrost notowań o 3,6 proc. uzyskała kazeina podpuszczkowa, której cena osiągnęła poziom 691,6 dolarów za 100 kg, czyli 2654 złotych.
 
Notowania odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły o 2,4 proc. do wartości 274,3 dolarów za 100 kg, czyli około 1053 złotych.
 
Bezwodny tłuszcz mleczny odnotował wzrost o 0,8 proc. do wartości 506,5 dolarów za 100 kg, czyli około 1944 złotych.
 
Notowania pełnego mleka w proszku pozostały bez zmian, a ich cena wyniosła 313,3 dolarów za 100 kg, czyli 1202 złotych.
 
Z kolei notowania sera Cheddar spadły o 2,2 proc. do wartości 363,6 dolarów za 100 kg, czyli około 1395 złotych, a masła o 0,4 proc. do wartości 410,5 dolarów za 100 kg. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 1575 złotych za 100 kg. 
 
Na platformie GDT nie oferowano maślanki w proszku, laktozy oraz serwatki w proszku. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA