Co czeka branżę mleczarską w 2017 roku?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-01-2017,12:00 Aktualizacja: 09-01-2017,11:52
A A A
Sytuacja na rynku mleka zaczęła poprawiać się już w połowie ubiegłego roku. W ostatnich miesiącach ceny serów i masła wzrosły aż o 30 proc., a cena mleka w proszku o około 10 proc. – informuje radiowa Jedynka.
 
- Analizując sytuację w Polsce, należy zawsze odnosić się do sytuacji światowej, a tam od kwietnia 2016 roku ceny przetworów mleczarskich rosną. Wraz z tym rosną także ceny mleka w Polsce. Ceny mleka w III i IV kwartale 2016 roku były wyższe niż w roku poprzednim – w polskim radiu mówił Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych w BGŻ BNP Paribas.
 
cena mleka, mleko, bydło mleczne, mleczarnie

Ceny mleka nie spadną nawet przez pół roku?

Ceny mleka w kontaktach zawieranych na giełdzie nowozelandzkiej na czerwiec tego roku są zbliżone do obecnych. To świadczy o tym, że w ciągu najbliższych sześciu miesięcy rolnicy mogą się spodziewać stabilizacji cenowej za wyprodukowany surowiec....
Zdaniem eksperta wzrost cen produktów mleczarskich na światowych rynkach wynika głównie ze zwiększonego importu tych asortymentów przez Chiny, Filipiny, USA i Meksyk.
 
Dodatkowo na rosnące ceny wpływa również spadek produkcji mleka na półkuli południowej, w takich krajach jak Urugwaj, Argentyna, ale też Australia i Nowa Zelandia. 
 
Zdaniem gościa radiowej Jedynki są to dobre informacje dla polskich zakładów mleczarskich, zwłaszcza tych, które część swoich produktów eksportują. Jednocześnie podkreślił, że w całej Unii Europejskiej rośnie popyt na sery i na masło.
 
Ceny serów i masła wzrosły w ostatnich miesiącach aż o 30 proc., ceny mleka w proszku o około 10 proc. i zdaniem wielu analityków dobra koniunktura na tym rynku powinna utrzymać się do końca bieżącego roku.
 
Według prognoz analityków z Agencji Rynku Rolnego w marcu 2017 r. cena mleka surowego wyniesie 116-124 zł za hl, masła w blokach 16-17 zł za kg, a odtłuszczonego mleka w proszku 8-8,6 zł za kg.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA