Bydło
RSS-
25-09-2016,6:55
Naturalne hormony w mleku nie stwarzają zagrożenia
W opublikowanym w "Journal of Dairy Science" doświadczeniu oceniono wpływ mleka krowiego na poziom hormonów we krwi dorosłych myszy i stwierdzono, że nie wywierały one żadnego wpływu na organizm myszy. -
24-09-2016,12:45
Debata na temat nieistotnego ryzyka BSE
W Szkocji prowadzi się debatę na temat uzyskania statusu "nieistotnego ryzyka BSE". -
24-09-2016,7:30
Jakość wody wpływa na preferencje krów
W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez SDSU Dairy and Food Science Department oceniano wpływ jakości wody na preferencje jałówek i ich zachowanie związane z piciem wody. -
23-09-2016,19:40
Obniżenie dopuszczalnego poziomu miedzi
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) zaproponował zmiany maksymalnego dopuszczalnego poziomu miedzi w paszach dla niektórych grup zwierząt. -
23-09-2016,14:50
Polacy piją mniej mleka, ale jedzą więcej serów
Z badan budżetów gospodarstw domowych wynika, że w ubiegłym roku przeciętne wydatki nominalne na mleko i jego przetwory obniżyły się w skali roku o 3,7 proc. i wyniosły 29,57 zł miesięcznie na osobę. -
23-09-2016,13:35
Opasy w zamknięciu - nowe możliwości
W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie zyskuje zamysł utrzymywania krów i cieląt w obiektach zamkniętych zarówno w okresach zimowych, a także rutynowo, jako jedna z opcji produkcji bydła opasowego.