WRiE SGGW będzie współpracował ze spółką Bhumi
Wydział Rolnictwa i Ekologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podpisał umowę o współpracy ze spółką Bhumi. Sygnatariuszami porozumienia ze strony uczelni byli Andrzej Szmalc, Pełnomocnik Rektora ds. Współpracy z Gospodarką oraz dr hab. Irena Suwara, prof. SGGW, Dziekan WRiE, a spółki Bhumi jej prezes dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska oraz członek zarządu Anna Ida Głowacka.
Bhumi to spółka, której celem jest komercjalizacja wyników badań naukowych pracowników Uniwersytetu Warszawskiego. Specjalizuje się w tworzeniu innowacyjnych technologii mikrobiologicznych, które mogą być wykorzystane m.in. w rolnictwie.
"Krzemowe ziarno” dostanie środki na badania
To trzecia umowa o współpracy z podmiotami gospodarczymi podpisana przez WRiE w tym roku. Poprzednie zawarto z Towarzystwem Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” oraz spółką Claas Polska. Trwają negocjacje w sprawie podpisania kolejnych porozumień.
W 2022 r. umowy zawarto z: Arkop Sp. z o.o., farmsaatz Polska Sp. z o.o., Białuty Sp. z o.o., Procam Polska Sp. z o.o., SatAgro Sp. z o.o., gospodarstwem rolnym Witold Ferens, Corteva Agriscience Poland Sp. z o.o. Yara Poland Sp. z o.o., Intermag Sp. z o.o. oraz gospodarstwem rolnym Marcin Gryn. Wydział Rolnictwa i Ekologii SGGW w zeszłym roku podpisał też umowę o współpracy z Polskim Centrum Akredytacji.
W 2021 r. podpisano umowy z: Mzuri-Agro Sp. z o.o. Sp. k., Osadkowski Sp. z o.o., Agencją Promocji i Rozwoju Agrobiznesu "APRA" Sp. z o.o., Agroconsult Jerzy Maciejewski oraz NaturalCrop Poland Sp. z o.o.
Porozumienie przewiduje, że spółka Bhumi będzie zlecała usługi naukowo-badawcze, przyjmowała pracowników na płatne staże, a studentów SGGW na praktyki i staże zawodowe oraz w celu prowadzenia prac studialnych związanych z przygotowywaniem prac dyplomowych oraz finansowo i rzeczowo wspierała SGGW w działalności dydaktycznej i naukowo-badawczej. Natomiast SGGW będzie upowszechniała informacje o podmiocie gospodarczym poprzez działalność dydaktyczną i prowadziła działania doszkalające jej pracowników.
Dni Kukurydzy Skrzelew po raz 35
Obie strony umowy zobowiązywały się do wspólnego organizowania kursów, seminariów oraz konferencji naukowych, tematycznie związanych ich działalnością, prowadzenia badań naukowych z udziałem potencjału kadrowego i wyposażenia technicznego obu stron oraz doskonalenia metod kształcenia na SGGW, tak aby umiejętności praktyczne zdobyte przez absolwentów SGGW w większym stopniu odpowiadały potrzebom gospodarki.
Obecnie na WRiE SGGW prowadzi się kształcenie na trzech kierunkach: Rolnictwo, Inżynieria ekologiczna oraz Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności (w języku polskim i angielskim).
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz