PZPBM partnerem projektu zwiększającego umiejętności marketingowe rolników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-02-2017,12:45 Aktualizacja: 08-02-2017,12:47
A A A
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zostało partnerem, finansowanego przez Unię Europejską projektu “Creating Entrepreneurs in Food (CEF)”, którego celem jest budowanie innowacji w sektorze żywności i rozwoju przedsiębiorczości na terenach obszarów wiejskich, oraz wypracowanie modelu rozwoju powyższego dla Polski i Europy.
 
Wsparcie z European Erasmus + Key Action 2 Fund zostało przyznane konsorcjum, w składzie: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (Polska), Galway i Mayo Institute of Technology (Irlandia), University of Bedfordshire (Wielka Brytania) oraz CEJA - Rada Europejskiego młodych rolników.
 

Sprzedaż bezpośrednia podpatrzona w Austrii

Małopolscy rolnicy podpatrywali w Austrii rozwiązania wypracowane tam w ramach sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych. Farmerzy z Małopolski wraz z wicemarszałkiem województwa Stanisławem Sorysem, odbyli wizytę w Austrii,...
Głównymi celami projektu realizowanego przez konsorcjum są: wzmocnienie powiązań międzynarodowych oraz pobudzenie innowacyjności i przedsiębiorczości w społecznościach obszarów wiejskich.
 
Konsorcjum będzie odpowiedzialne za zbadanie obecnie funkcjonujących łańcuchów dostaw żywności w Europie oraz za zdefiniowanie innowacyjnych rozwiązań. Pomoże skrócić łańcuchy dostaw żywności, obniżając koszty dla małych producentów oraz ułatwiając współpracę z innymi podobnie myślącymi producentami żywności.
 
Głównym rezultatem projektu będzie zaprojektowanie i realizacja szkoleń podnoszących kwalifikacje zawodowe producentów żywności. Celem szkoleń będzie wykształcenie umiejętności "miękkich", które umożliwią większą kontrolę nad prowadzoną działalnością, promowanie i wdrażanie innowacji, tworzenia miejsc pracy i przeniesienie zysków na początek łańcucha. 
 
Szkolenia zostaną zaprojektowane i przeprowadzone, a następnie rozpowszechnione w całej Unii Europejskiej za pośrednictwem partnerskich instytucji dydaktycznych.
 
Projekt zakłada również rozwój internetowego portalu, który umożliwi przepływ i wymianę wiedzy, najlepszych praktyk między edukacją i praktyką, które pozwalają producentom żywności ze sobą współpracować.
 
krzysztof jurgiel, ministerstwo rolnictwa, wspólna polityka rolna, wpr, Rada Dialogu Społecznego

Resort rolnictwa po przeglądzie. Znamy priorytety na przyszłość

Podstawowym celem polityki rolnej państwa jest, aby rolnictwo było stabilne ekonomicznie, ekologicznie i społecznie - powiedział w poniedziałek Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa i rozwoju wsi. Dodał, że jednym z celów resortu są prace...
CEF to dwuletni projekt, który rozpoczął się w styczniu 2017 roku i będzie skierowany do naukowców i przedsiębiorców produkujących żywność. Jego celem będzie zbudowanie wzajemnych relacji, prowadzenie wspólnych badań oraz wypracowanie pilotażowego programu szkoleniowego z producentami żywności w Irlandii, Wielkiej Brytanii i Polski dla Europy. 
 
Projekt ma przyczynić się do rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich w całej Europie.
 
- To ogromne wyróżnienie, że Polska organizacja producencka, jaką jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, może pracować przy realizacji tak strategicznego projektu, dla rolników w Polsce i całej Europie. Na uwagę zasługuje fakt, że podejmowany projekt, dotyczył będzie, poza pozostającym normalnie w kręgach naszego zainteresowania sektorem mięsa - wszystkich działów produkcji rolno-spożywczej - podsumował Jerzy Wierzbicki Prezes PZPBM. 
 
Więcej informacje na temat projektu będzie można znaleźć na stronie internetowej Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (www.pzpbm.pl), serwisach partnerskich, za pośrednictwem strony internetowej GMIT'S, www.gmit.ie i kanałów społecznościowych, Twitter i Facebook.
 
Poleć
Udostępnij