Płynne żywienie świń przynosi oszczędności. I to spore
Żywienie świń na mokro pozwala ograniczyć koszty ich utrzymania. Hodowcy, którzy zdecydowali się na takie rozwiązanie przyznają, że obecnie mogą zaoszczędzić na wyprodukowaniu jednego tucznika od 30 nawet do 70-80 złotych.
Żywienie na mokro to metoda żywienia świń, która wykorzystuje odpady w postaci produktów ziemniaczanych jak pulpa czy frytki, pszenicznych np. płynna skrobia pszenna, mleczarskich np. serwatka, tłuszczowych, surowców suchych czy wywarów.
W Polsce funkcjonuje ponad 100 ferm wyposażonych w instalacje płynnego żywienia, z czego firma De Heus obsługuje ponad 50 procent.
Płynne żywienie trzody chlewnej w teorii i praktyce
Akademia Płynnego Żywienia (APŻ) to projekt firmy De Heus, skierowany do hodowców trzody chlewnej stosujących lub planujących wdrożenie instalacji do żywienia trzody chlewnej na mokro.
Akademię zainicjował wyjazd największych polskich hodowców trzody chlewnej, praktykujących mokre żywienie na początku roku 2013 do Holandii.
Hodowcy trzody chlewnej, którzy żywią swoje zwierzęta płynną mieszanką każdego roku mogą wziąć udział w Akademii Płynnego Żywienia.
Każdego roku organizator akademii przybliża hodowcom trzody chlewnej inną grupę surowców odpadowych, które można wykorzystać w płynnym żywieniu świń.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ