Mlekpol wybudował miasteczko nad jeziorem. Atrakcji nie brakowało
Przednia zabawa i pyszny poczęstunek w bajecznych okolicznościach przyrody! Marka Maślanka Mrągowska z Mlekpolu obchodziła 20-lecie istnienia na rynku w specjalnie powstałym miasteczku nad jeziorem Czos w Mrągowie.
- Mam nadzieję, że Święto Maślanka Mrągowskiej na stałe wpisze się w kalendarz wydarzeń w naszym mieście - deklarowała burmistrz Otolia Siemieniec. Inauguracyjny toast maślanką wznieśli także Antoni Karaś, starosta powiatu mrągowskiego i Marcin Piwowarczyk, dyrektor ZPM Mrągowo.
Mlekpol buduje nowoczesną fabrykę proszków mlecznych
Przybyli na urodziny goście mogli m.in. stworzyć swój wymarzony maślankowy koktajl, skorzystać z porad dietetyka, wziąć udział w warsztatach taneczno-sportowych i pokazach gotowania.
W specjalnej Strefie Dziecka dla najmłodszych przygotowano gry i zabawy plenerowe, warsztaty kulinarne, plastyczne i recyklingowe.
Dla wszystkich uczestników imprezy gotował Marcin Budynek, jeden z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej oraz Klubu Szefów Kuchni. Jego pokazy kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.
Goście pikniku mieli niepowtarzalną okazję nauczyć się, jak przygotować wyjątkowe placuszki na maślance, maślankowe mohito czy grillowaną pierś z kurczaka macerowaną w maślance.
Imprezę na jeziorem Czos prowadził Krzysztof "Jankes" Jankowski, znany i lubiany dziennikarz radiowy i telewizyjny.