Mlekpol buduje nowoczesną fabrykę proszków mlecznych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-04-2017,8:00 Aktualizacja: 08-04-2017,8:59
A A A

Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich powstaje w sąsiedztwie ZPM Mrągowo SM Mlekpol. Stanął tam już budynek o powierzchni około 1600 metrów kwadratowych i wysokości 43,5 metrów. Do końca marca wykonano ściany pierwszego etapu budynku, w którym zamontowane będą suszarnie.

Równolegle powstał budynek hali odbioru surowca o powierzchni zabudowy około 1000 metrów kwadratowych. Zimą wykonano zbrojenia stalowe oraz ławy i płyty fundamentowe pod budynki części produkcyjnej o łącznej powierzchni około 6600 metrów kwadratowych zużywając do tego blisko 3500 metrów sześciennych mieszanek betonowych.

mlekpol, Podlaska Marka 2017, ser królewski, ekologiczna kotłownia

Mlekpol walczy o prestiżowy tytuł

Ser Królewski z Kolna w kategorii produkt oraz nowoczesna linia do produkcji serów i ekologiczna kotłownia ze stacją LNG w ZPM Kolno w kategorii inwestycje znalazły się w grupie finalistów nominowanych do miana Podlaskiej Marki...

Ściany budynków wykonano z żelbetu z użyciem technologii szalunku ślizgowego, która pozwala na prowadzenie prac z dużą szybkością i uzyskanie wysokiej jakości powierzchni ścian. Przekazanie budynków do montażu urządzeń technologicznych ma nastąpić w październiku 2017 roku.

W ramach przedsięwzięcia zostaną wybudowane trzy zespoły budynków połączonych ze sobą:

  • budynek, w którym zostaną zamontowane instalacje do suszenia wyrobów mleczarskich o maksymalnej wysokości 43,5 metrów i powierzchni zabudowy około 3100 metrów kwadratowych;
  • budynek przyjęcia surowca i procesów obróbki wstępnej surowca o maksymalnej wysokości do 10,5 metrów i powierzchni zabudowy około 3500 metrów kwadratowych;
  • budynek magazynowy o maksymalnej wysokości do 14,5 metrów i powierzchni zabudowy około 12000 metrów kwadratowych;

Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. W proszkowni produkowane będą m. in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Zatrudnienie znajdzie tam najprawdopodobniej 160 osób.

Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex SA. Technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie to lata 2018/ 2019.

Poleć
Udostępnij