Grupa Gobarto w I kwartale zyskała niemal 10 mln złotych
Grupa Gobarto w I kwartale 2017 roku wypracowała 9,5 mln zł skonsolidowanego zysku netto co daje wzrost rok do roku aż o 370 procent przy przychodach wyższych niż rok wcześniej o 17,7 procent i wynoszących 397,7 mln zł.
Przychody z eksportu wyniosły 61,7 mln zł, czyli o 54,8 proc. więcej niż rok temu co dało 15,5 proc. udział w przychodach ogółem. Zysk operacyjny grupy osiągnął wartość 13,6 mln zł i był wyższy o 173 procent od uzyskanego w I kwartale 2016 roku. W raportowanym okresie grupa wypracowała 20,2 mln zysku EBITDA czyli powiększonego o amortyzację tj. o 98 proc. więcej niż rok temu.
Mięso i wędliny stanowią segment, który miał największy wpływ na poprawę wyników grupy. Jego przychody wyniosły 380,3 mln zł, a zysk operacyjny 6 mln zł. W tym czasie EBITDA osiągnęła wartość 9,8 mln zł.
Tuczniki kosztują niemal 6 zł za kilogram
– Rosnące wyniki finansowe to efekt poprawy koniunktury rynku trzody chlewnej oraz konsekwentnie realizowanej przez nas od dłuższego czasu strategii rozwoju. Cały czas poszukujemy nowych rynków eksportowych, a także planujemy poszerzać zasięg terytorialny własnej dystrybucji – mówił Dariusz Formela, Prezes Zarządu Gobarto S.A podczas spotkania z zarządem spółki, które odbyło się 17 maja w jej siedzibie w Warszawie.
Handel mięsem na świecie po dwóch latach spowolnienia w tym roku wyraźnie rośnie. Jak szacują eksperci, w 2020 roku światowy import mięsa ma wynieść 33,3 mln t, co oznacza wzrost o 11,3 proc. w stosunku do 2016 r.
Branża mięsna notuje także ożywienie w Polsce. Ceny skupu żywca wieprzowego w styczniu i lutym mimo tendencji spadkowej były wyższe niż przed rokiem, natomiast w marcu odnotowano wzrost w porównaniu do ubiegłego roku aż o 19 procent.
Ceny żywca wieprzowego według prognoz mają nadal rosnąć przynajmniej do września tego roku przy zbliżonej lub nawet wyższej konsumpcji w kraju. Wynika to m. in. ze stale poprawiającej się sytuacji dochodowej polskiego społeczeństwa. W związku z tą sytuacją w końcu zaczęło także rosnąć krajowe pogłowie trzody chlewnej.