De Heus oferuje nowe konserwanty do zabezpieczania TMR-u i kiszonek
De Heus wzbogaciła swoją ofertę o dwa nowe konserwanty do zabezpieczania dawek TMR przed zagrzewaniem. Są to Fresh TMR P w formie płynnej i Fresh TMR S w formie sypkiej.
Produkty te zabezpieczają kiszonki i dawki pokarmowe TMR przez zagrzewaniem. Konserwanty w skuteczny sposób eliminują niepożądane działanie grzybów, bakterii i drożdży.
- Kiszonki kukurydzy z ubiegłego roku cechują się wyjątkowo wysoką suchą masą i mają tendencję do zagrzewania się. Notujemy wiele zgłoszeń grzejących się kiszonek kukurydzy, nawet w okresie niskich temperatur powietrza - komentuje Wiesław Płecki, kierownik produktu ds. bydła De Heus.

Krowa z Żołędnicy superczempionem narodowej wystawy w Poznaniu
Wraz ze wzrostem temperatur, zagrzewanie kiszonek będzie występowało coraz częściej. W rezultacie łączy się to ze stratą wartości pokarmowej oraz przede wszystkim z pogorszeniem się smakowitości i pobrania, nie tylko kiszonek, ale i dawek pokarmowych z ich udziałem.
Fresh TMR P jest płynnym konserwantem paszowym o silnym działaniu przeciwgrzybowym. Produkt jest bogaty w kwasy organiczne i ich sole, które hamują namnażanie się grzybów oraz bakterii patogennych.
Złożona formuła zapobiega zagrzewaniu się kiszonek i TMR-u oraz chroni je przed utratą wartości pokarmowych.
Konserwant tej jest również dostępny w wersji sypkiej - Fresh TMR S.
- Hodowcy mają różnorodne rozwiązania stosowania tego typu dodatków, dlatego postanowiliśmy przygotować produkt zarówno w formie sypkiej, jak i płynnej. Z doświadczeń własnych oraz naszych klientów wiemy, że wybór formy uzależniony jest często od indywidualnych preferencji hodowli oraz technicznych możliwości. Oba produkty posiadają opatentowaną i skuteczną formułę - dodaje Płecki.

Hodowcy bydła stracą 30 mln złotych. Minister pozostaje głuchy na ich głos?
Dodatki w postaci konserwantów skutecznie chronią kiszonki. Nie można jednak zapominać o przestrzeganiu podstawowych zasad związanych z poprawnym przygotowaniem materiału do zakiszania. Słabo ubity materiał będzie zagrzewał się już w pryzmie.
Fresh TMR P należy dawkować w ilości 2-2,5 kg na tonę kiszonki lub dawki TMR. Z kolei Fresh TMR S należy podawać w ilości 2,5-3,5 kg na tonę kiszonki lub dawki TMR.
Aby w pełni wykorzystać właściwości obu produktów, należy je dobrze wymieszać z kiszonkami w wozie paszowym. Tylko w ten sposób zabezpieczymy je przed zagrzaniem się.