Żywność najtańsza od 6 lat. Indeks FAO spada już od 13 miesięcy
Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł w maju 166,8 pkt. i przez miesiąc spadł o kolejne 1,4 proc. (2,4 pp.). W skali roku stawki poleciały w dół aż o 20,7 proc. (43,6 pp.).
FAMMU/FAPA informuje, że indeks spada systematycznie od kwietnia 2014 r. z powodu wysokiej globalnej podaży większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności są obecnie najniższe od września 2009 r.
W maju potaniały zboża (3,8 proc.), artykuły mleczarskie (2,9 proc.) i mięso (1 proc.), a podrożały natomiast oleje roślinne (2,6 proc.) oraz cukier (2 proc.).
Stawki za zboża spadły dzięki korzystnym prognozom tegorocznych zbiorów pszenicy, kukurydzy i ryżu. Na ceny mięsa największy wpływ miała z kolei obniżka notowań w eksporcie z USA. Tańsza niż w kwietniu była zwłaszcza wołowina i mięso owcze, a notowania wieprzowiny i drobiu zmieniły się minimalnie.
Najważniejszym czynnikiem oddziaływującym obecnie na sektor drobiu były restrykcje importowe nałożone przez niektóre kraje w odpowiedzi na epidemię ptasie grypy w niektórych stanach USA.
Ceny wieprzowiny, po sukcesywnym spadku od czerwca 2014 r., w kwietniu i maju ustabilizowały się - zwłaszcza na rynku Unii Europejskiej. Notowania mięsa ogółem na świecie są obecnie o 11,9 proc. niższe niż przed rokiem.