W marcu indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 173,8 pkt. Przez miesiąc spadł o 1,5 proc. (2,6 pp.), zaś w skali roku aż o 18,7 proc. (40 pp.).
W marcu indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 173,8 pkt. Przez miesiąc spadł o 1,5 proc. (2,6 pp.), zaś w skali roku aż o 18,7 proc. (40 pp.).
Wskaźnik leci w dół od kwietnia 2014 r. z powodu wysokiej globalnej podaży większości towarów wchodzących w jego skład - informuje FAMMU/FAPA. Ceny żywności są obecnie najniższe od czerwca 2010 r.
W marcu potaniał przede wszystkim cukier (9,2 proc.) oraz oleje roślinne (3,1 proc.), zboża (1,1 proc.) i mięso (1 proc.). Podrożały natomiast - już drugi miesiąc z rzędu - artykuły mleczarskie (1,7 proc.).
Obniżka indeksu cen mięsa do 177 pkt. była głównie efektem spadku notowań wieprzowiny i drobiu. Tańsze było ponadto mięso owcze. Po osiągnięciu rekordowo wysokiego poziomu w sierpniu 2014 r. (212 pkt.), wartość tego indeksu stopniowo obniża się. Wynika to przede wszystkim z mniejszego zapotrzebowania ze strony rynków azjatyckich, gdzie w górę poszła krajowa produkcja oraz restrykcji importowych wprowadzonych przez Rosję.