Stany Zjednoczone zwiększają eksport wieprzowiny
W 2015 roku Amerykanie zwiększyli sprzedaż mięsa wieprzowego o 2 proc. do ponad 1,5 mln ton. Eksport poszybował w górę przede wszystkim w ostatnim kwartale, co pomogło uzyskać dobry rezultat za cały rok.
Wieprzowina z USA stała się ponownie atrakcyjna na rynku światowym dopiero w dwóch ostatnich miesiącach minionego roku - informuje FAMMU/FAPA. Od stycznia do listopada Stany Zjednoczone nie mogły skutecznie konkurować z innymi eksporterami z powodu bardzo silnego dolara.
Cena tuczników w USA wzrosła
Największym odbiorcą mięsa pozostał Meksyk, gdzie trafiła ponad jedna trzecia towarów. Spadły z kolei wysyłki do Japonii, Kanady i Chin. Niższy wywóz do tego ostatniego kraju wynikał z faktu, że niemal przez cały rok niewiele amerykańskich zakładów pakujących mięso posiadało zezwolenia na sprzedaż wieprzowiny do Państwa Środka. Dopiero pod koniec roku władze w Pekinie zatwierdziły więcej firm z USA.
Ceny jednostkowe w eksporcie mięsa ze Stanów Zjednoczonych były w 2015 r. o 19 proc. niższe niż rok wcześniej (silna pozycja dolara). Wartość wywozu spadła zatem przez rok o 18 proc. do ok. 4 mld dolarów.
W 2015 r. wzrosły również wysyłki wieprzowiny z Kanady (+1,3 proc. do ok. 891 tys. ton). Podobnie jak w przypadku USA, kraj ten zwiększył wywóz dopiero w ostatnim kwartale roku (+12 proc.). Wartość wywozu spadła o 8 proc. do 2,9 mld dolarów kanadyjskich.