Stany Zjednoczone eksportują więcej wieprzowiny
W pierwszej połowie bieżącego roku Amerykanie sprowadzili ponad 1,1 mln ton wieprzowiny - to o 2,2 proc. więcej niż przed rokiem. Wartość eksportu była jednak o 4 proc. niższa i wyniosła 2,77 mld dolarów.
Wywóz na rynki zagraniczne stanowił 25 proc. całkowitej produkcji mięsa wieprzowego, czyli nieznacznie więcej niż w pierwszym półroczu 2015 r. Największymi odbiorcami towarów były Meksyk, Chiny, Japonia, Kanada i Hongkong - informuje FAMMU/FAPA.
Wołowina z USA powróciła na rynek RPA
Dostawy na rynek chiński wzrosły ponad dwukrotnie do 193 tys. ton, a wpływy poszły w górę o 97 proc. do 371,8 mln dolarów. Chińczycy zwiększyli znacznie import tego gatunku mięsa z uwagi na spadek produkcji i podwyżki cen. Coraz więcej zakładów z USA uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na ten wielki rynek.
Japonia jest największym rynkiem zbytu dla amerykańskiej wieprzowiny pod względem wartości. W pierwszej połowie br. dostawy spadły jednak o 13 proc. do 193 tys. ton i o 10 proc. do 749,6 mln dolarów. Pomimo, iż produkcja w tym kraju nie odbudowała się całkowicie po stratach z 2014 r., zapasy mięsa wzrosły po wysokim imporcie, redukując tym samym potrzebę dostaw z zagranicy.
Meksyk, największy ilościowo odbiorca wieprzowiny z USA zmniejszył w pierwszej połowie roku zakupy o 8 proc. do 325 tys. ton i o 9 proc. do 566 mln dolarów. To efekt wzrostu cen szynek oraz osłabienie wartości peso. Eksporterzy spodziewają się jednak obudowy popytu w dalszej części roku.