W grudniu 2014 roku zmniejszył się comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO. Wartość dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) spadła przez miesiąc z 192,6 do 188,6 pkt.
W grudniu 2014 roku zmniejszył się comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO. Wartość dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) spadła przez miesiąc z 192,6 do 188,6 pkt.
Jak informuje FAMMU/FAPA po dwóch miesiącach stabilizacji (październik i listopad ub.r.) indeks wraca do spadkowej tendencji notowanej od marca do września.
Przez miesiąc nieznacznie umocniły się tylko stawki za zboża, a spadały ceny pozostałych produktów - olejów, artykułów mleczarskich, cukru oraz mięsa.
Indeks cen olejów roślinnych FAO był w grudniu na poziomie 161 pkt., czyli o 3,9 pkt. (2,4 proc.) mniejszym niż w listopadzie. I był to najniższy wynik od 5 lat.