Irlandia będzie eksportować wołowinę do Chin. Protokół podpisany
Irlandia i Chiny podpisały protokół otwierający drogę do eksportu mięsa wołowego z Zielonej Wyspy na ten wielki azjatycki rynek. Dokument zawiera wytyczne dotyczące wymogów sanitarnych oraz bezpieczeństwa żywności, które muszą spełnić dostawcy.
Państwo Środka wprowadziło embargo na dostawy irlandzkiej wołowiny na początku wieku w związku z zagrożeniem tzw. chorobą szalonych krów (BSE) w Europie. Spożycie tego mięsa w Chinach w ostatnich 25 latach wzrosło jednak prawie 6-krotnie, i według prognoz ma dalej iść w górę - informuje FAMMU/FAPA.
Chiny wzmacniają swoje rolnictwo, a jednocześnie otwierają się na świat
Tymczasem produkcja w Państwie Środka nie nadąża za rosnącym popytem płynącym z rynku wewnętrznego.
Wartość irlandzkiego eksportu towarów rolno-spożywczych do Chin zwiększyła się w latach 2012-2016 z 240 do 780 mln w 2016 r.
Chiny stały się dla dostawców z Zielonej Wyspy trzecim największym (pod względem wartości eksportu) rynkiem zbytu na towary rolno-spożywcze - po Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych.
Państwo Środka nadal utrzymuje embargo na dostawy mięsa wołowego ze wszystkich krajów Unii Europejskiej poza Irlandią, Węgrami oraz Francją.
Władze w Pekinie rozważają zniesienie zakazu wobec sprzedawców z Holandii, Wielkiej Brytanii, Belgii oraz Włoch.