Indeks cen żywności rośnie od czterech miesięcy
W maju indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 155,8 pkt. i w porównaniu z kwietniem wzrósł o 2,1 proc. (3,2 pp.). Był to już czwarty miesiąc z rzędu wzrostu cen żywności na świecie.
Eksperci podkreślają jednak, że w skali roku indeks był jeszcze o 6,8 proc. (11,4 pp.) niższy. W maju podrożał najbardziej cukier (12 proc.), a w mniejszym stopniu mięso (2 proc.), zboża (1,6 proc.) i artykuły mleczarskie (0,4 proc.). Potaniały natomiast oleje roślinne (1,8 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Nowe przepisy ułatwiające lokalną produkcję i sprzedaż żywności
W sektorze mięsa wzrosły ceny wszystkich gatunków - przede wszystkim wieprzowiny i baraniny, a mniej wołowiny i drobiu. Wieprzowina w UE podrożała w ślad za zwyżką na rynku światowym oraz dzięki wzmożonemu popytowi eksportowemu ze strony krajów azjatyckich. W Oceanii wzrosły stawki eksportowe wołowiny i baraniny ze względu na ograniczoną podaż. Ceny drobiu już trzeci miesiąc z rzędu umiarkowanie szły w górę.
W sektorze zbóż po raz kolejny w górę poszły znacznie notowania kukurydzy, co wynika z ograniczonej podaży eksportowej do czasu zbiorów na półkuli północnej. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy, perspektywy wysokiej produkcji oraz obfita podaż ograniczały z kolei wzrost cen tego gatunku zboża.