Droga kukurydza zagraża rynkom wieprzowiny i drobiu
Dewaluacja brazylijskiego reala przyczyniła się do zwiększenia eksportu zapasów kukurydzy z ubiegłego roku, co w połączeniu z suszą na początku sezonu powoduje zmniejszenie podaży w kraju.
Eksport ziarna z Brazylii jest obecnie o 138 proc. wyższy niż przed rokiem, a ceny wzrosły już do ok. 250 dolarów za tonę. Zapasy obniżyły się natomiast do 5,9 mln ton, co powoduje konieczność importu - informuje FAMMU/FAPA.
Polskie pisklęta i jaja trafią do Brazylii
Z uwagi na wzrost cen kukurydzy, obniżyła się krajowa produkcja wieprzowiny i drobiu. Pomimo wzrostu na początku 2016 r., w ostatnich trzech miesiącach wytwórczość mięsa kurcząt w Brazylii była już o 10 proc. niższa niż przed rokiem.
W pierwszym półroczu br. minimalne koszty produkcji wieprzowiny i drobiu, które obejmują głównie wydatki na pasze i energię, wzrosły przeciętnie o połowę w skali roku, a marża producentów znacznie obniżyła się.
Ratunkiem dla producentów jest zwiększenie eksportu, opłacalnego z uwagi na osłabienie reala wobec dolara amerykańskiego. Od stycznia do kwietnia eksport mięsa drobiu z Brazylii wzrósł o 15 proc., a największymi odbiorcami były Rosja i Arabia Saudyjska. Wysyłki wieprzowiny poszły w górę w tym czasie aż o 70 proc., głównie do Rosji i Hongkongu.
Rząd brazylijski, chcąc wspomóc krajowych producentów, wprowadził w maju na rynek ok. 1 mln ton kukurydzy z zapasów interwencyjnych, jednak nie złagodziło to ich trudnej sytuacji. W kwietniu władze planowały nałożenie 2,8 proc. podatku w eksporcie kukurydzy i soi w celu zwiększenia sprzedaży na rynek krajowy. Propozycja ta spotkała się jednak ze sprzeciwem uczestników rynku.
Producenci zwiększali import kukurydzy, głównie z Argentyny i Paragwaju, jednak sprowadzane ilości nie zaspakajają rosnącego zapotrzebowania. W bieżącym sezonie import ziarna do Brazylii może sięgnąć 1,5 mln ton, co oznacza pięciokrotny wzrost wobec 2015 r.
Zmniejszenie produkcji wpływa na wzrost cen wieprzowiny i drobiu na rynku brazylijskim. Konsumenci coraz chętniej wybierają tańsze elementy lub zwiększają spożycie ryżu i fasoli. Prognozuje się, że recesja w kraju potrwa jeszcze przynajmniej 2 lata.