Chiny sprzedają wieprzowinę z zapasów interwencyjnych
Ministerstwo handlu w Pekinie zamierza w najbliższym czasie skierować na wewnętrzny rynek 3,05 mln ton wieprzowiny z zapasów interwencyjnych, aby zatrzymać postępujący wzrost cen.
Od grudnia 2015 r. na tamtejszym rynku pojawiło się już 150 tys. ton mięsa. Rzeźnie otrzymają ponadto premie w wysokości 9 juanów (1,21 euro) za kilogram mięsa w przypadku zwiększenia produkcji - informuje FAMMU/FAPA.

Chiny otworzą się na polskie produkty? Szansa jest coraz większa
Od początku roku ceny hurtowe wieprzowiny w Chinach wzrosły o 14 proc. do 26 juanów za kilogram (3,5 euro/kg). W pierwszym kwartale import mięsa z tego wielkiego państwa był prawie dwukrotnie wyższy niż przed rokiem.
Analitycy przewidują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w kraju przez cały rok, co będzie sprzyjało atrakcyjności przywozu. Eksperci z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa prognozują, że w 2016 r. Chiny zakupią 1,3 mln ton tego gatunku mięsa (+26 proc.) i staną się największym na świecie importerem.
Wzrost stawek i importu wieprzowiny w Państwie Środka to wynik gwałtownej redukcji krajowego pogłowia trzody chlewnej i produkcji mięsa. Według analityków odbudowy stada świń oraz produkcji można się spodziewać dopiero w przyszłym roku.