Chiny kupują coraz więcej wieprzowiny. To szansa dla eksporterów UE
W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku chiński import mięsa wieprzowego wyniósł ponad 1,28 miliona ton i był prawie 2,5-krotnie wyższy niż rok wcześniej.
Wzmożony popyt tego wielkiego kraju na wieprzowinę wykorzystali z powodzeniem unijni eksporterzy, którzy byli głównymi dostawcami towarów na tamtejszy rynek i zwiększyli sprzedaż o 131 proc. do 873,1 tys. ton, co stanowiło 68 proc. udziału w chińskim imporcie - informuje FAMMU/FAPA.
Chiny zmieniają przepisy dotyczące transferu gruntów rolnych
Największym eksporterem pozostały Niemcy, przed Hiszpanią i Stanami Zjednoczonymi. Mięso ze Wspólnoty było szczególnie atrakcyjne ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego.
Dostawy spoza UE do Państwa Środka zwiększyły się natomiast prawie trzykrotnie, przede wszystkim z USA, Kanady i Brazylii. Coraz więcej amerykańskich zakładów uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia hormonu wzrostu - raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki do Chin. Ruszył także wywóz wieprzowiny z Brazylii, po zatwierdzeniu tamtejszych firm przez władze w Pekinie.
Eksperci prognozują, że w 2017 r. chiński import wieprzowiny obniży się o 4,2 proc. do 2,3 mln ton z uwagi na przewidywaną odbudowę produkcji. Kraj ten pozostanie jednak największym na świecie importerem tego gatunku mięsa, wyprzedzając Japonię.
- Książka warta polecenia: Sygnały świń