Chiny importują coraz więcej wieprzowiny z Unii
W pierwszym kwartale 2015 roku Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6 proc. do rekordowych 150,3 tys. ton, a podrobów wieprzowych o 9 proc. do 190,8 tys. ton.
Tak wynika z najnowszych danych chińskiego urzędu celnego. FAMMU/FAPA informuje, że większy przywóz pozwoli na pokrycie luki podażowej, spowodowanej spadkiem krajowej produkcji i pogłowia stada zarodowego świń.
Największymi dostawcami wieprzowiny do tego wielkiego kraju są obecnie państwa Unii Europejskiej, które wyeksportowały tam o 23 proc. więcej mięsa i o 27 proc. więcej podrobów niż przed rokiem.
Wśród państw Wspólnoty (i zarazem w całym imporcie Chin) dominowały Niemcy, które przejęły pozycję największego dostawcy od Stanów Zjednoczonych. W górę poszedł również wywóz z Hiszpanii i Danii. Na wzrost eksportu z UE wpłynął przede wszystkim spadek cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, wzrost jej konkurencyjności na światowym rynku.
Wartość chińskiego importu mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale br. była o 8 proc. wyższa niż rok wcześniej i wyniosła 1,8 mld juanów (ok. 270 mln euro), a podrobów wzrosła o 4 proc. do 2 mld juanów (ok. 300 mln euro).