Ceny żywności na świecie najniższe od prawie 7 lat
W styczniu żywność i napoje bezalkoholowe były o 0,1 proc. droższe niż o tej porze przed rokiem. Ale wskaźnik stawek wszystkich towarów i usług spadł o 0,7 proc., czyli bardziej niż w grudniu.
W najbliższych miesiącach nie należy się spodziewać wyraźnego odbicia cen żywności, która na całym świecie jest najtańsza od niemal siedmiu lat. Dopiero czwarty kwartał przyniesie podwyżki stawek za mleko i mięso.
- Patrząc na globalne tendencje na rynku żywności i czynniki krajowe, oczekujemy, że inflacja cen żywności w pierwszej połowie roku będzie nieznacznie powyżej zera - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Jakub Olipra, ekonomista banku Crédit Agricole. - W czwartym kwartale nastąpi znaczny wzrost dynamiki stawek - do ok. 1,5 proc. pod koniec roku. Niemniej ceny żywności pozostaną niskie.
Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej
Głównym czynnikiem oddziałującym na przyspieszenie inflacji będzie według ekonomisty ożywienie na rynku mleka, które wpłynie na wzrost cen surowca oraz podbije stawki mięsa drobiowego i wołowego. W mniejszym stopniu podrożeje wieprzowina. W 2015 roku ceny żywności spadły o 1,8 proc., a wskaźnik ogólny o połowę mniej.
W dół stawki ciągnąć mogą w tym roku owoce i warzywa, które rok temu były drogie ze względu na suszę.
- W miesiącach letnich, w zależności od wysokości zbiorów oczekujemy spadku cen w skali roku z uwagi na efekt wysokiej bazy z 2015 roku. W ubiegłym roku mieliśmy do czynienia z suszą rolniczą na znacznym terenie kraju, co doprowadziło do znacznych podwyżek, zwłaszcza warzyw kapustnych i korzeniowych. Zakładając, że tegoroczne zbiory ukształtują się na średnim poziomie dla poprzednich lat, czyli wyższym niż w 2015 roku, to w ujęciu rocznym stawki spadną - prognozuje Olipra.
Wzrostowi cen w Polsce nie sprzyja sytuacja na świecie. Jak podała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa obliczany przez nią indeks cen żywności był w styczniu najniższy od kwietnia 2009 roku. Potaniały wszystkie składowe koszyka: mięso, nabiał, zboża, olej roślinny, a nawet cukier, który wcześniej wyraźnie drożał.
[WIDEO] Mówi Jakub Olipra, ekonomista Crédit Agricole
- Ceny żywności są bardzo silnie skorelowane z cenami ropy naftowej, która tanieje nieprzerwanie niemal od połowy 2014 roku. Stawka za to paliwo spadła w tym czasie z około 100 do 30 dolarów za baryłkę - mówi ekonomista Credit Agricole.
Według prognoz jedynym produktem spośród podstawowych grup, który może w tym roku podrożeć jest cukier. Jak szacuje centrum analityczne Platts Kingsman, jego deficyt na światowym rynku ma sięgnąć 7 mln ton w sezonie 2016/2017. To zwiększa prawdopodobieństwo wzrostu cen.