Amerykanie sprzedają mniej wieprzowiny
Amerykańska Federacja Eksporterów Mięsa poinformowała, że w pierwszej połowie bieżącego roku eksport wieprzowiny obniżył się w skali roku o 5 proc. do 1,09 mln ton.
Wartość wysyłek była aż o 16 proc. niższa niż przed rokiem i wyniosła 2,9 mld dolarów - informuje FAMMU/FAPA. Aż o 13 proc. spadł bowiem wolumen wywozu do Japonii, głównego odbiorcy mięsa ze Stanów Zjednoczonych, a jego wartość była mniejsza o 20 proc. Niższa była również sprzedaż do Hongkongu i Chin (o 17 proc. ilościowo i 22 proc. wartościowo).
Jest to m.in. spowodowane tym, że niewiele amerykańskich zakładów pakujących mięso posiada zezwolenia na wysyłki wieprzowiny do Chin.
Spadek wywozu amerykańskiego mięsa w pierwszym półroczu br. wynikał też z rosyjskiego embarga na mięso z Unii Europejskiej, które trafia teraz przede wszystkim na rynki azjatyckie. Ponadto kurs euro wobec dolara amerykańskiego jest niski, co sprzyja konkurencyjności unijnej wieprzowiny.